|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм разказва за тайните опити на БКП и Живков да превърнат България в 16-та съветска република ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 17 Май 2023 17:13

alt

 

Предстои премиерата на нов документален филм, който разказва за две от трите национални предателства, извършени от Българската комунистическа партия, по време на нейното управление, а именно тайните опити на тоталитарния режим начело с Тодор Живков да слеят България със СССР, познати след 1989 г. като опитите да бъде превърната Родината ни в 16-та съветска република (третото национално предателство на кампартията е насилственото помакедончаване на Пиринския край през 1947 г.).

Новата документална лента ще бъде представена на 31 май 2023 г., сряда, в столичното кино „Одеон“ от 18.00 часа. Входът е свободен.

Филмът „16-та република – предателството на БКП“ е продукция на фондация „Истина и памет“ (проф. Евелина Келбечева, Александър Кашъмов, Георги Михайлов и Христо Христов) и Нов български университет.

Те са обединили усилията за създаването на документална лента с образователна цел, за да се знае истината за този срамен период от българската история, когато тайно от обществото БКП, ръководена от Тодор Живков, решават да предложат на господарите си в Кремъл България да се слее със Съветския съюз.

Тайните предложенията за направени през 1963 г. и 1973 г., като основната политическа фигура в тях е Тодор Живков – генерален секретар на БКП, чиято инициатива е единодушно одобрена с огромно въодушевление от участниците в Пленумите на Централния комитет, организирани за разглеждане на предложенията за сливане на НРБ със СССР.

В документалния филм са използвани оригиналните документи за двете национални предателства на компартията и Живков, съхранени в Държавна агенция „Архиви“, а в лентата участват известните български историци проф. Даниел Вачков, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов и доц. Живко Лефтеров.

Разказът не спира само до самите предложения, но разказва и как обществото научава за националното предателство на компартия и Живков след 1989 г., как прокуратурата обещава да накаже предателите, както и за опитите на лица, свързани с бившата БКП, да се омаловажат през годините на прехода тайните предложения за сливане на НРБ със СССР от 1963 и 1973 г.

Режисьор на филма е Димитър Коцев – Шошо, оператор – Александър Станишев, продуцент – Людмил Христов, а съсценаристи са проф. Евелина Келбечева и Христо Христов.

Интересно е, че през 2018 г., когато след много граждански усилия МОН най-накрая прие нова учебна програма по история за 10-ти клас, в която комунистическият режим 1944-1989 г. се разглежда в самостоятелен раздел, единствените нови термини, които не бяха приети от министерството по предложение на историците, бяха „съветска окупация“ и „16-та република“.

През 2021 г. бе създаден документалния филм „Второто освобождение“ (режисьор проф. Светослав Овчаров и съсценарист с проф. Евелина Келбечева), посветен именно на съветската окупация на България в периода 1944-1947 г.

Сега, през 2023 г., излиза и документалния филм „16-та република – националното предателство на БКП“, който разкрива подробности за двете тайни предложения на БКП начело с Тодор Живков България да бъде превърната в част от Съветския съюз.

Така двете документални ленти запълват празнината, оставена от МОН в учебната програма по история.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов