|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ванцети Василев в „Отворени досиета“: Младите трябва да знаят какво е правила БКП, за да разпознаят опасността от нова диктатура ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Сряда, 07 Декември 2022 16:47

alt

 

„Новите поколения трябва да знаят в детайли какво са привили комунистите и комунистическата партия едно време, за да могат, ако се появи опасност от нова диктатура – да я разпознаят и ако искат да се съпротивляват“.

Това заяви политическият емигрант и писател Ванцети Василев в предаването „Култура.бг“ на БНТ днес, където гостува по повод филма с него в документалната поредица „Отворени досиета“.

Документалната лента ще бъде излъчена тази събота, 10 декември 2022 г., от 16.30 ч. по Канал 1.

Това е последният, 6-ти филм от новия, четвъртия сезон на поредицата, посветена на жертвите на комунистическия режим, който БНТ започна да излъчва в края на месец октомври тази година.

Ванцети Василев е категоричен, че знанието за комунистическото минало е много важно, „защото напоследък виждаме, че целият свят, включително и Америка, така се е объркал, че демокрацията търпи атаки и покушения от много страни“.

Той определи документалната поредица „Отворени досиета“ като необходима за обществото.

На въпрос на водещата Александра Гюзелева – Шани как преживява това връщане към миналото пред камерата на поредицата, Василев отговори: „Преживявам го и дори се вълнувам при това завръщане към миналото. Понякога ми изкачат сълзи“.

Той разказа, че чува изказвания на приятели и други хора, които казват: „Стига бе, стига си се занимавал с това минало, забрави го!“ „Не мисля, че така трябва да бъде“, отговаря той.

По думите му младите поколения са чували, че комунизмът е едно зло и че той е осъден като престъпен, но това са общи приказки, които вече са износени.

Да, трябва да се споменават тези факти, но точно тази поредица на БНТ показва хора от различни слоеве на обществото, обявявани от комунистическия режим за „врагове“ на народа.

Ванцети Василев сподели, че му се е налагало да отговя на въпроси, за неща, които са неповятни за младите хора днес, като например как така не е могъл да пътува по време на тоталитарното управление на БКП? Или как така не е допуснат да кандидатства в университет?

 

alt

 

В предаването, посветено на финала на четворния сезон на „Отворени досиета“, участва и продуцентът на продукцията Катя Атанасова.

„Честно казано с екипа не си представяхме, че ще стигнем токова далеч. Първоначално искахме да заснемем първите 6 филма през 2014 г., но ето че вече сме на четвърти сезон (вторият и третият са излъчени съответно 2017 г. и 2019 г., всеки сезон съдържа по 6 филма, б.а.)“.

„Отзвукът беше много силен, филмите от поредицата се гледат и се преживяват емоционално, включително и от екипа. Това са филми, които са важни на първо място с проблема за паметта, - какво помним и как помним“, посочи Атанасова.

Тя заключи, че тези лични истории попълват празнините в големия разказ за близкото минало, комунистическия режим и благодари, както на героите, застанали пред камерата на „Отворени досиета“, така и на хората от екипа, създаващ поредицата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов