|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Утре по БНТ „Отворени досиета“: Владимир Гошев – синът на горянина ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 26 Ноември 2022 17:14

alt

 

Утре, 27 ноември 2022 г., неделя, от 16.30 ч. по Канал 1, БНТ ще излъчи четвъртия филм от новия сезон на документалната поредица „Отворени досиета“, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Заглавието на филма „Владимир Гошев – синът на горянина“, подсказва, че и в четвъртия сезон сценаристът Христо Христов не пропуска да акцентира върху история, свързана с горянското въоръжено съпротивително движение в България през най-мрачните години на комунистическата диктатура.

Във фокуса на филма е разказът на Владимир Гошев от гр. Куклен, област Пловдив, който е син на горянина на Георги Гошев от горянската организация „Национал-християнски кръст“, известна още като Асеновградската конспирация (1947 г.).

Владимир Гошев разказва за разбиването на Асеновградската конспирация от режима и Държавна сигурност в Родопите през 1948 г.

Тогава той е на година и половина, когато загубва своя баща. Владимир Гошев разказва за семейната драма и преживяното.

Самият той е арестуван и осъден като младеж, след като се увлича от земеделското движение и в Пловдив попада в среда, която режимът и ДС обявяват в нелегална дейност.

Получава 5 години затвор по обвинение за извършване на конспиративна дейност, от които 3 години е затворен в Старозагорския затвор. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов