|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Утре по БНТ: Архимандрит Ириней – безследно изчезнал след 9 септември 1944 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 11 Ноември 2022 11:56

alt

 

Утре, 12 ноември 2022 г., по Канал 1 на БНТ от 16.30 ч. в „Отворени досиета“ ще бъде излъчен филма „Архимандрит Ириней – безследно изчезнал след 9 септември“, пореден епизод от новия, четвърти сезон на документалната поредица.

Филмът разкразва за архимандрит Ириней – протосингел на Софийската митрополия (1941-1944), един от младите и високообразовани български православни духовници, който е арестуван в дните след 9 септември 1944 г. и изчезва безследно.

 За архимандрит Ириней разказва неговият племенник актьорът Ириней Константинов, на когото е кръстен. В семейния архив са запазени много писма, кореспонденции, снимки, дипломи, които се показват за първи път.

Сред тях са косите на Донко Попконстантинов – бъдещият архимандрит Ириней, когато е подстриган за духовник, както и един от кръстовете, които е носил.

В Комисията по досиетата, с чието съдействие е заснета документалната лента, е открито досие на архимандрит Ириней в ДС, в което екипът на продукцията открива няколко изключително важни архивни свидетелства за трагичната съдба на висшия духовник, която го сполетява в първите дни след Деветосептемврийския преврат, с който БКП влиза във властта и налага кървав терор.

Актьорът Ириней Константинов е първият от фамилията, който се докосва до тези запазени по чудо архивни документи за своя чичо.

Във филма става въпрос и за преведената, издадената и разпространявана от архимандрит Ириней през 1942 г. книга „Християнство и комунизъм“ на румънския духовник Велерий Йордакеску, професор по богословие в Яшкия университет.

По думите на Ириней Константинов тази книга една от най-опасните и забранени от комунистите книга.

Унищожаването на архимандрит Ириней от комунистическия режим олицетворява съдбата на стотиците български православни духовници, убити, безследно изчезнали или въдворени без съд и присъда в трудови лагери по време на червения терор. 

Режисьор на документалния филм е Павел Веснаков, продуцент Катя Атанасова и сценарист Христо Христов. 

Документалната поредица "Отворени досиета" е посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим и стратира по БНТ прзе 2014 г. В момента националната телевизия излъчва нейния четвърти сезон (всеки сезон съдържа по 6 документални филма). 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов