|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: „Отворени досиета“ е лекарство срещу безпаметността за антихуманния режим на БКП ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 29 Октомври 2022 16:40

alt

 

„Документалната поредица на БНТ „Отворени досиета“ е лекарство срещу безпаметността на българското общество за отвратителния антихуманен комунистически режим, който беше отхвърлен преди 33 години“.

Това заяви разследващият журналист Христо Христов в предаването по Канал 1 на националната телевизия „Денят започва“ с водещ Георги Любенов, където беше анонсиран старта на новия, четвърти сезон на поредицата, посветена на жертвите на тоталитарната диктатура с излъчения по-късно през деня филма „Цанко Живков – да оцелееш в дните след 9 септември 1944 г.“


Екипна работа

Изследователят на комунистическия период подчерта, че „Отворени досиета“ е екипна работа.

Двигател на поредицата е продуцентът от БНТ Катя Атанасова, директори на продукцията са Мая Дражева и Влади Вълчев, а режисьори са талантливите Димитър Коцев – Шошо, Александър Смолянов и Павел Веснаков.

По думите му поредицата е уникална, защото няма друга такава в българското документално кино.


Правим поредица за необикновени хора

„Правим я със сърце и душа и с мисъл, че създаваме нещо значимо, което ще остане в историята на фона цялото опростачване на българското общество, ако щете на непукизма, в това падащо състояние, в което се намираме“, сподели Христов.

 

alt

 

„Някъде чух да казват, че сме снимали обикновени хора. Не, ние снимаме, необикновени хора, а конкретно за мен, те са специални. Това, което ги отличава е техният дух, силата на техния дух. Затова те са необикновени хора“, коментира още той.


За писателя Цанко Живков – „последният възрожденец“

Журналистът определи героят от първия епизод на четвъртия сезон писателят Цанко Живков с думите „последният възрожденец“. „Той е личност с уникален дух, на 96 години, съхранил такава памет… Оцелял при тази кървава вакханалия, която се случва веднага след 9-ти септември 1944 г. Просто благодаря на Господ, че го запази и можахме да го снимаме“, каза развълнуваният Христов.

Той сподели, че стремежът му при избора на герои е всеки един от тях да обобщава сегмент от българското общество.


Лента, посветена и на православен духовник

От думите му стана ясно, че много е държал да се разкаже за съдбата на един православен духовник и такъв разказ е включен в новия сезон – за безследно изчезналия след 9 септември 1944 г. архимандрит Ириней, протосингел на Софийската митрополия.

„За съжаление той не е сред живите и при това положение избираме някой от родствениците му да разкаже за него, в случая – неговият племенник актьора Ириней Константинов“, обясни журналистът.

„Като говорим за отворени досиета трябва да благодарим на Комисията по досиетата, която ни помага много. Специално за филма за архимандрит Ириней в Комисията открихме неговото досие, в което има много важни документи“, посочи Христо Христов без да разкрива подробности, за да може зрителите да ги разберат от филма (този епизод от „Отворени досиета“ ще се излъчи на 12 ноември 2022 г.).


Ириней Константинов: Поздравявам БНТ за поредицата

В студиото участва актьорът Ириней Константинов, племенник на архимандрит д-р Ириней, на когото е кръстен, който във филма разказва за чичо си.

„Той е безследно изчезнал на 20 септември 1944 г. след арест в Дирекцията на Народната милиция“, посочи актьорът.

Константинов поздрави БНТ, че дава възможност тази поредица да съществува (от 2014 г. досега тя има 4 сезона, а общият брой на филмите вече е 24, б.а.).

 

alt

 

Ириней Константинов поздрави и сценариста на „Отворени досиета“ Христо Христов за неговата последователност, който по думите му „с къртовско трудолюбие, открива все нови и нови неща и това е безкрайно приятно, защото има смисъл“.

Според него хората в поредицата променят обстановката в нравствен, морален и политически смисъл България.

Актьорът обясни, че разказва за своя чичо през историята на семейния архив, съхранен от бащата му, адвокат с отнети права след 9-ти септември 1944 г.

„Да разказвам за архимандрит д-р Ириней пред кичур от отрязаната му коса, когато се е замонашил, запазена от баба ми, пред кръстовете, които е носил като архимандрит, пред цялата му кореспонденция с църквите на цяла Европа, беше вълнуващо“, сподели Ириней Константинов.

„Всичко това беше изумително, усетих го по начина, по който се случваше и по някакъв начин през целият екип по време на снимките премина тръпка“, допълни актьорът.


Горяните и жертвите на „възродителния процес“

„Има две много важни теми, които винаги показваме в последните три сезона на „Отворени досиета“ – горяните и жертвите на „възродителния процес“, и съпротивата срещу него. Не забравяме и „Белене“. „Белене“ никога няма да го забравим“, акцентира сценаристът Христо Христов.

Той благодари на директора на затвора в гр. Белене Павлин Камбуров. „Защото два от филмите, които снимахме в новия сезон бяха при екстремни условия. Лятото в най-дъждовните дни на „Белене“ г-н Камбуров ни съдейства да намерим едно място – специален обект „Заставата“, където за първи път се снима и където са изолирани мъчениците турците срещу „възродителния процес“, разкри Христов подробности от снимачния период.

„И вторият филм с българския политически емигрант Ванцети Василев, който снимахме през септември, заради ниското ниво на река Дунав понтонът беше паднал и без помощта на администрацията на затвора в гр. Белене нямаше да може да стигнем на бившия Втори обект на концлагера „Белене“, заключи Христо Христов.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов