|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Започва нов сезон на „Отворени досиета“ – филмовата поредица, посветена на жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 25 Октомври 2022 11:09

alt

 

След тригодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус документалната поредица на БНТ „Отворени досиета“, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим, стартира нов – четвърти сезон, съобщиха от националната телевизия.

В събота, 29 октомври 2022 г., от 16.30 ч. по Канал 1 БНТ ще излъчи първия от 6-те филма на новия сезон, озаглавен „Цанко Живков – да оцелееш в дните след 9 септември 1944 г.“.

В него известният писател и общественик от Перник, който тази година навърши 96 години, разказва за убийствата без съд и присъда след Деветосептемврийския преврат и утвърждаването на тоталитарната власт, както и за преследването на инакомислещи от Държавна сигурност.

В „Денят започва“ по БНТ днес по повод старта на 4-я сезон гостува Александър Смолянов, един от режисьорите в създаването на новите 6 документални филми от поредицата.

По думите му „Отворени досиета“ е разказ за свободата и достойнството. „Героите са хора, които не са престанали да търсят истината и продължават да живеят с травмата от онези години, да я носят с изправен гръб“, сподели режисьорът.

И даде пример с един от героите, който е снимал – Мохамед Узункъш, готвач, строител и музикант, който през 1985 г. основава най-голямата нелегална организация „Дългата зима“ за борба срещу насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ, но е разкрит от ДС, арестуван, инквизиран, осъден на 20 години затвор, но не и пречупен.

„Мохамед ни каза: „Аз не съм жертва на тоталитарния режим, аз се борих срещу него“, цитира го Александър Смолянов.

На въпрос на водещите дали се знае достатъчно за комунистическото минало режисьорът отговори отрицателно и даде пример с дъщеря си, която в училище не е учила нищо за този период от българската история.

Александър Смолянов обаче подчерта, че когато младите хора се докоснат до съдбите на такива хора, като героите от „Отворени досиета“, преживяването е много емоционално.

От чисто професионална гледна точка Смолянов разказа, че е трудно режисьорът да отсее от записания разказ, продължаващ няколко часа, материал за документалния филм от 27 минути. „Жал ми е за останалия материал, тъй като целия разказ е много ценен“, обясни той.

Документалната поредица на БНТ „Отворени досиетата“, посветена на жертвите на комунистическия режим, е единствена по рода си в българското документално кино.

Тя стартира през 2014 г. по идея на продуцентката от БНТ Катя Атанасова. В нея участват един от най-талантливите млади режисьори, като в новия сезон освен Александър Смолянов режисират и Павел Веснаков, и Димитър Коцев – Шошо.

Директори на продукцията са Мая Дражева и Влади Вълчев, а сценарист е разследващият журналист Христо Христов. С новия сезон общия брой на филмите стават 24.

Сайтът desebg.com ще анонсира всеки един от новите 6 документални ленти преди излъчването им по БНТ. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов