|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БНТ стартира снимките на поредицата „Отворени досиета“ – 4, посветена на жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 16 Юни 2022 18:37

alt

 

Българската национална телевизия стартира снимките на четвъртия сезон на документалната поредица „Отворени досиета“, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Поредицата, която стартира през 2014 г., се утвърди като едно от най-гледаните предавания по БНТ през последните години.

В нея пред камерата застават хора от различни етноси, религия, социален произход и партийна принадлежност, които са преживели репресии по време на тоталитарната диктатура на БКП.

В досегашните три сезона (2014, 2017 и 2019 г.) БНТ разказа общо 18 житейски истории на жертви на комунистическия режим (всеки сезон се състои от 6 документални ленти).

В новия четвърти сезон, който се очаква да бъде излъчен наесен (ноември), ще бъдат излъчени нови шест документални филми.

В тях, както и предишния сезон, са застъпени отново историите на хора от горянското движение, както и потърпевши от насилствената асимилация на български граждани от турското малцинство, наложена от върхушката от БКП начело с Тодор Живков.

В новия сезон зрителите ще се запознаят със съдби на хора, които веднага след 9 септември 1944 г. са заклеймени като „фашисти“, с който комунистическият режим удобно се разправя, обявявайки ги за врагове.

Застъпена е и темата за хората, преследвани заради своя произход като „врагове“ на режима, на които никога не им е разрешено да напускат страната, но те избират свободата на Запад, измъквайки се от опасаната с телени мрежи НРБ се чрез бягство.

Отново ще има един филм за жертва на комунистическия режим, която не е вече между живите, но за нея разказва негов родственик. Този път зрителите ще се запознаят със съдбата на православен духовник, който е ликвидиран в първите дни след Деветосептемврийския преврат – участ, която споделят десетки свещенослужители на БПЦ.

Продуцент на документалната поредица „Отворени досиета“ е Катя Атанасова, а директори на продукцията са Мая Дражева и Влади Вълчев. Редактор е Ива Колева. Режисьори са Димитър Коцев – Шошо, Павел Веснаков и Александър Смолянов, а сценарист е журналистът Христо Христов. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов