|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филмът на RTL за убийствата по българската граница при комунизма с премиера в София ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Октомври 2011 15:58

На 25 октомври 2011 г. от 18 ч. в Гьоте-институт на ул. „Будапеща” 1 в столицата ще се състои премиерата на германския филм „Забравените. Смърт там, където другите отиват в отпуск”.

Документалната лента беше показа за първи път по германската телевизия RTL в началото на август тази година. Сега за първи път ще може да бъде видят и в България.

Филмът проследява съдбата на младежи от ГДР, които през 70-те и 80-те години се опитват да избягат в Западна Германия през границите на България.

Изследването на архивите на ЩАЗИ в Берлин и на Държавна сигурност в София все още не е завършило, но досега са установени за периода 1961-1989 г. опитите за бягство на над 3000 младежи от ГДР. Те са направили опит да напуснат Източния блок през Странджа, Родопите и западната граница на НРБ.

Повечето от тях не познават действието на стената от бодлива тел, простряла се на стотици километри по българските граници, нито са били наясно с агентурната мрежа в граничната зона и със заповедите, получавани от граничарите. Само много малка част от тях са успели да преминат телените заграждения.

.

 

Гражданите на ГДР са задържани от агенти на ДС от селата край границата. Впоследствие те са разпитвани са в Главно следствено управление на МВР и са лежали няколко седмици в Софийския централен затвор, след което са екстрадирани в ГДР, където са получавали присъди от година и половина до две години затвор.

Екипът е документирал убийствата на  19 младежи от ГДР на българската граница, като продължава изясняването на още няколко случая с неустановена самоличност на жертвите , други са ранени и осакатени. Ликвидирането на бегълците с автоматични откоси се е награждавало с 10-15 дни отпуск.

Във филма се разказва за едно успешно бягство през граничния пропускателен пункт  „Капитан Андреево”през 1974 г. Тогава берлинчаните Михаел Шулц и съпругата му влизат в КПП-то заедно с вълната турски гастарбайтери с поставена фалшива табелка за западногерманска регистрация на колата им, след което я изоставят и успяват да се промъкнат зад бариерата.

Филмът е представен на 28 юли 2011 г. в Берлин във Фондация „Бертелсман” на „Унтер ден Линден”. Предстои разпространението му в училищата на Германия в помощ на преподавателите по история.

Излъчването на документалната лента в София е със съдействието на БХК, Гьоте-институт България, Комисията по досиетата, Център „Хана Аренд”, Асоциация на студените по социология в СУ.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов