|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Секретното дело за лагерите ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Януари 2011 15:35

ВИЗИТКА:
Заглавие на филма: „Секретното дело за лагерите”, документален.
Продукция на: БНТ, продуцентско направление „Общество”.
Година на излъчване: 1999 г.
Продължителност: Две части от по 29 мин.
Сценарист: Христо Христов
Оператор-режисьор: Стефан Христов

ИСТОРИЯ НА ФИЛМА
През 1998 г. журналистът Христо Христов подава заявление да получи възможност да се запознае с материалите по секретното за лагерите до председателя на Военната колегия на Върховния съд и зам.-председател на Върховния съд ген. Николай Чирипов, който му разрешава безпрецедентен достъп до все още неприключилия по това време съдебен процес.

.

 

Журналистът проучва 48-те тома на делото за последните лагери на комунизма в България край Ловеч и Скравена, които представляват  официалното разследване на държавното обвинение за престъпленията в лагерите. Материалите съдържат много неизвестни доказателства за създаването, режима и убийствата в лагера край Ловеч, както и показанията под клетва на бившия генерален секретар на БКП Тодор Живков, бившият зам.-министър на вътрешните работи и отговорник за лагерите Мирчо Спасов, а също така и на преките ръководители – началникът на лагера Петър Гогов, представителят на ДС в лагера – Николай Газдов, надзирателката Юлияна Ръжгева. 

През 1999 г. Христо издава документалната книга „Секретното дело за лагерите” и получава предложение да заснеме по нея документален филм в БНТ. Първоначално сценарият му е отхвърлен от продуцента Владо Даверов с обяснението, че БНТ е заснела вече няколко филми по тази тема. Христов, който единствен е работил с материалите по съдебното дело, отнася въпроса до генералния директор на БНТ Лиляна Попова, която разрешава заснемането му.

Филмът е реализиран с нисък бюджет и екип от 3-4 души. Заснети са кадри от каменната кариера край Ловеч, където са работили лагеристите. Това е един от малкото филми, в който авторът успява да убеди бивш лагерист да застане пред камерата точно на мястото на трагедията – кариерата край Ловеч.

Заснети са кадри от Белене и остров Персин, както и острова, на който са били заравяни труповете на убитите в лагера край Ловеч лагеристи.

За първи път са показани смъртните актове, издавани от бившия Народен съвет в Ловеч на жертви като Александър Николов – Сашо Сладура, Иван Карадочев и др.

Във филма участва съпругата на музиканта Димитър Чабуклийски, убит в лагера край Ловеч.

Заснет е разказа на бившия зам.-началник на отдел „Следствен” на Държавна сигурност Гатю Гатев, който разкрива по какъв начин се е разчуло за убийствата в лагера и ролята на Тодор Живков и Мирчо Спасов в създаването и налагането на нечовешки режим в лагера.

Пред камерата застават и магистратите, работили по делото – бившият прокурор на Въоръжените сили и зам.-главен прокурор ген. Лилко Йоцов, прокурорът по делото Венцислав Теофилов и бившият зам.-директор на Националната следствена служба Владимир Стойков.

Екипът заснема слънчевото затъмнение през август 1999 г. и използва този ефект във филма, тъй като лагеристите също стават свидетели на пълно слънчево затъмнение 40 години по-рано през 1959 г.

 

Първа част на филма "Секретното дело за лагерите".

 

 

Втора част на филма "Секретното дело за лагерите".

 

 

Коментари 

 
+1 #10 svetlan 2012-02-24 12:41
Драги читатели на блога,дейността на Комисията и други действия по отношение на ДС и комунистическия режим се ръководи точно от бивши служители на ДС. Всичко е насочено за отклоняване на истинските цели за разобличаване на комунизма. Разобличаване на тази дейност и изнасяне на истината за ДС,може истински да бъде свършена само от антикомунисти. Постоянно-периодично изнасяне на агентурния състав на ДС е само за забавяне и дезинформиране на интересуващите се. Бихте ли допуснали,че точно комуистите ще се оставят ей,така на показа и да им се видят престъпленията. Да,направени са някои неща,но съвсем не в нужната посока. Затова никой не пита,кога ще бъдат вадени досиетата на НЕагентурния състав на ДС. Антикомунизмът в България на държавно ниво е дозиран,премере н.ето случая с Президента,покл они се пред жертвите на комунистическия режим,но изобщо не каза каке установен този режим ,кога и от кого? Щом като Президента се рпави на гугутка,кой ще каже. Комунистическия режим не е внесен от Камчатка ,или Аляска. Всички мълчат в Българията и ще продължават да мълчат.
 
 
0 #9 nikolova 2012-02-23 13:53
За всички които се интересуват- вече проверих в store.bg - очакват наличност на 24.02
 
 
+6 #8 Христо Христов 2012-02-23 09:32
Да, информацията ви, gogcheto, е вярна. Книгата ми "Секретното дело за лагерите" ще бъде пусната в продажба от издателство "Сиела" в близките дни.

Надявам се, че ще има и премиера, тъй като първото издание беше изчерпано отдавна - още през 1999 г., а през следващите години интересът към книгата продължи.

Второто издание на книгата съвпада с 50-годишнитата от закриването на лагерите край Ловеч и Скравена, която ще се навърши в началото на април тази година.

В тази връзка изд. "Сиела" пуска поредица, посветена на лагерите и първата книга от тази поредица е "Секретното дело за лагерите".

Излизането й на пазара ще бъде отразено на сайта.
 
 
+2 #7 gogcheto 2012-02-22 23:09
Г-н Христов, в интернет пространството прочетох, че предстои излизането от печат на второ издание на вашата книга „Секретното дело за лагерите“ през 2012 година. Исках да Ви питам дали това отговаря на истината и ако да, кога можем да очакваме това да се случи.
 
 
+5 #6 :Мария 2011-04-12 09:45
Г-н Христов,аз харесвам филма и предлагам да има трета част-Тържествено откриване на паметника на Тодор Живков, в родното му село Правец(верояно могат да се намерят архивни кадри).
 
 
-1 #5 Светлин 2011-04-12 04:37
Любо,в България няма народ в истинския смисъл на думта,нито общество,нито граждами,кой е този,който ще забрани комунистическат а партия,като тя си е все на власт. И разсекретяванет о на архивите на ДС,пак се ръководи от ДС. Нали се забелязва с просто око.
 
 
+6 #4 luba6a2011 2011-04-11 00:08
смазващ документар!!!Га тев попита защо не са осъдени тези' изроди '-той се има за по-свестен :eek: Ума ми не побира как все още има БСП-как не се забрани това гнездо на усойници!?Защо народът не се осмели да им поиска сметка за тези престъпления?!Давност ли?И до ден днешен Мосад ровичкат като котки и тъсят мишльоци нацисти под дърво и корен...и ги намират...и си ги карат в Израел....и си ги съдят...и бесят!У нас НЯМАШЕ И ЕДИН ВИНОВЕН :cry:
 
 
-3 #3 светлин 2011-02-27 20:01
Така е Г-н Христов,така е,всяло нещо у нас е трудно,мъчителн о бих казал,но браво на упоритостта Ви,до скоро...
 
 
+4 #2 Христо Христов 2011-02-26 19:19
Е, тук може да говорим дълго по въпросите, които повдигате и повечето от които са правилни. Но годината е 1999 г. аз нямах никакъв опит. Делото за лагерите беше първият голям архив, до който се докоснах, когато дойде предложението от телевизията. Имах само документалната история. Работата по визията е работа на режисьора. Ние нямахме такъв. Филмът е реализиран с една командировка до Белене и Варна и бюджетът едва ли е надхвърлял 1000 лв. Имаше голяма съпротива в БНТ да се снима филм за лагерите. Това съм го написал в краткото представяне. Като нямаш средства си четеш текстовете сам. Аз не съм от журналистите, които обичат да се показват във филмите, но тук ме има, защото лагеристът, който трябваше да разкаже част от нещата, беше вече починал. А колко трудно е да убедите бивш лагерист да застане пред камера, а да не говорим да посети отново кариерата, както ние успяхме, едва ли имате представа... Запазил съм най-добри чувства към бай Йордан - единственият, който заснехме и който се реши да дойде с нас в Ловеч. Та филмът е правен без пари, водени сме били само от идеята да разкажем историята, която имах по документи.
 
 
+1 #1 светлин 2011-02-26 18:36
Г-н Христов,гледах филма,силен е,спор няма,но ето няколко добронбамерени забележки. Наричате лагера "политически",което не е правилно,защото задържаните не са се занимавали с политическа дейност,нито самите те са се определяли за политици,нито са аресувани и въдворени като политически лица. Второ,неприемли во е такъв текст,като този във филма да бъде четен от млади хора с такива нежни и тихи гласове.Още повече пък от младо момиче. За такива текстве се използват диктори с подходяща ,"твърда" дикция(интонаци я). Трето,снимачнат а техника явно не е била качествена,или самото копие,което е качено. Четвърто,някои от местоположеният а на интервюирания лагерист не бяха добри и светлината намаляваше изразния ефект от думите му. Пето,липсваха и други интервюирани.Може би вече няма,или не са искали да застанат пред камерата. Шесто,липсват мнения на хора и комунисти по въпроса,които биха подсилили силата на Вашия замисъл за филма. Може би е имало обективни,финан сови и други причини за тези неща,но силата на филма е голяма. Показателно е интервюто с Г. Гатев,той много точно показва,че главното гнездо за мътене на комунистическит е престъпления е Секретариата на ЦК на БКП. За което говоря в друг коментар,но Вие много правилно сте се насочил и в тази посока. Дано стигнете до истината,желая Ви успех.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов