|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Секретното дело за лагерите ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Януари 2011 15:35

ВИЗИТКА:
Заглавие на филма: „Секретното дело за лагерите”, документален.
Продукция на: БНТ, продуцентско направление „Общество”.
Година на излъчване: 1999 г.
Продължителност: Две части от по 29 мин.
Сценарист: Христо Христов
Оператор-режисьор: Стефан Христов

ИСТОРИЯ НА ФИЛМА
През 1998 г. журналистът Христо Христов подава заявление да получи възможност да се запознае с материалите по секретното за лагерите до председателя на Военната колегия на Върховния съд и зам.-председател на Върховния съд ген. Николай Чирипов, който му разрешава безпрецедентен достъп до все още неприключилия по това време съдебен процес.

.

 

Журналистът проучва 48-те тома на делото за последните лагери на комунизма в България край Ловеч и Скравена, които представляват  официалното разследване на държавното обвинение за престъпленията в лагерите. Материалите съдържат много неизвестни доказателства за създаването, режима и убийствата в лагера край Ловеч, както и показанията под клетва на бившия генерален секретар на БКП Тодор Живков, бившият зам.-министър на вътрешните работи и отговорник за лагерите Мирчо Спасов, а също така и на преките ръководители – началникът на лагера Петър Гогов, представителят на ДС в лагера – Николай Газдов, надзирателката Юлияна Ръжгева. 

През 1999 г. Христо издава документалната книга „Секретното дело за лагерите” и получава предложение да заснеме по нея документален филм в БНТ. Първоначално сценарият му е отхвърлен от продуцента Владо Даверов с обяснението, че БНТ е заснела вече няколко филми по тази тема. Христов, който единствен е работил с материалите по съдебното дело, отнася въпроса до генералния директор на БНТ Лиляна Попова, която разрешава заснемането му.

Филмът е реализиран с нисък бюджет и екип от 3-4 души. Заснети са кадри от каменната кариера край Ловеч, където са работили лагеристите. Това е един от малкото филми, в който авторът успява да убеди бивш лагерист да застане пред камерата точно на мястото на трагедията – кариерата край Ловеч.

Заснети са кадри от Белене и остров Персин, както и острова, на който са били заравяни труповете на убитите в лагера край Ловеч лагеристи.

За първи път са показани смъртните актове, издавани от бившия Народен съвет в Ловеч на жертви като Александър Николов – Сашо Сладура, Иван Карадочев и др.

Във филма участва съпругата на музиканта Димитър Чабуклийски, убит в лагера край Ловеч.

Заснет е разказа на бившия зам.-началник на отдел „Следствен” на Държавна сигурност Гатю Гатев, който разкрива по какъв начин се е разчуло за убийствата в лагера и ролята на Тодор Живков и Мирчо Спасов в създаването и налагането на нечовешки режим в лагера.

Пред камерата застават и магистратите, работили по делото – бившият прокурор на Въоръжените сили и зам.-главен прокурор ген. Лилко Йоцов, прокурорът по делото Венцислав Теофилов и бившият зам.-директор на Националната следствена служба Владимир Стойков.

Екипът заснема слънчевото затъмнение през август 1999 г. и използва този ефект във филма, тъй като лагеристите също стават свидетели на пълно слънчево затъмнение 40 години по-рано през 1959 г.

 

Първа част на филма "Секретното дело за лагерите".

 

 

Втора част на филма "Секретното дело за лагерите".

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов