|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Днес по БНТ 1: „Асен Апостолов. Присъда за назидание” – филм от „Отворени досиета” 3 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 08 Декември 2019 09:17

alt

 

Днес, неделя, 8 декември 2019 г., от 17 ч. по БНТ 1 ще бъде излъчен филмът „Асен Апостолов. Присъда за назидание”. Той е петата документална лента от новия, трети сезон на поредицата „Отворени досиета” на БНТ, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Филмът разказва за един от случаите на изфабрикуване на измислено завишени присъди в края на тоталитарната диктатура на Българската комунистическа партия, срещу хора които решават да изберат свободата, бягайки от непоносимостта на режима.

Жертва на Държавна сигурност и тоталитарното „правосъдие” е Асен Апостолов от Пазарджишкото село Бяга, който в началото на 80-те години на ХХ век, когато е войник, прави успешно бягство от комунистическия режим в Гърция.

Той обаче не знае, че има тайна договорка между НРБ и Гърция за връщане на избягалите младежи, отбиващи военна служба. В резултат на това е върнат и арестуван. Вместо за бягство, за което би получил лишаване от свобода от 7 години, ДС го разследва за шпионаж, за което може да получи от 10 до 20 години затвор или смърт.

Асен Апостолов, е осъден по обвинението в шпионаж на 16 години затвор и е един от политическите затворници през 80-те години в Старозагорския затвор.

„На социалистическия строй най-лошото беше, че човек нямаше право на свободен избор, на свободна воля, дори на свободни мечти”, споделя в документалната лента Апостолов и заключава:

„Аз сега съм щастлив, че съм свободен, мога да избера своя път и посоката, в която да вървя”.

Режисьор на филма е Николай Василев, оператор Борислав Георгиев. Продуцент на поредицата „Отворени досиета е Катя Атанасова, а сценарист Христо Христов. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов