|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Синът на функционера от БКП и шеф в ДС Стефан Богданов разказа как баща му се е отрекъл от комунистическата идеология ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 24 Ноември 2019 16:12

alt

„В последните си страници на своите мемоари [завършени през 1986 г. и издадени след рухването на комунистическия режим] баща ми написа, че целият негов живот е бил напразен заради една идеология - комунистическата. Това е повече от едно разкаяние. Това е отричане на една престъпна идеология”. Това заяви по БНТ д-р Петър Богданов, син на Стефан Богданов, комунистически функционер и агент на съветското разузнаване, завършил школа в Москва преди 9 септември 1944 г., а след това началник на отделение „Б” (контраразузнаването) на Държавна сигурност, който през 1949 г. е арестуван като „трайчокостовист” и е осъден на 15 години затвор.

Петър Богданов бе гост в предаването „Денят започва с Георги Любенов” на националната телевизия и е пристигнал в България от Германия специално за излъчването на документалния филм „Стефан Богданов. Един разкаял се комунист” от поредицата „Отворени досиета” на БНТ, което ще се състои днес, 24 ноември 2019 г. от 17.00 ч. по БНТ 1.

Д-р Богданов разказа как в началото на своя съзнателен живот, когато все още е бил в България, също е бил с промит мозък. След като през 1956 г. баща му Стефан Богданов излиза от затвора , започва да му разказва за своята нелегална дейност. „Тогава си казах: „Брей, баща ми е юнак”, но после влязох в Английската гимназия, запознах да слушам Би Би Си и да чета цялата апокрифна литература – автори като Солженицин и др., която баща ми трайно набавяше”, посочи Петър Богданов.

Така той разбира и другата страна на комунистическия режим и решава да замине да следва в ГДР – „това беше най-западното тогава” и оттам да избяга в Западна Германия, нещо което прави в началото на 70-те години.

При една от срещите си с баща си в чужбина той му казва: „Един ден, вие на колене ще паднете през този народ”, разказа Петър Богданов през сълзи за критичното си отношение към участието на баща му Стефан Богданов в комунистическата партия.

Д-р Богданов разкри, че при следващия си разговор с баща си отново в чужбина през 1984 г. той записва на аудио касети този разговор, а части от споделеното от Стефан Богданов тогава за първи път зрителите ще могат да чуят в документалния филм, чийто режисьор е Димитър Коцев – Шошо.

„В моята работа вече 30 години по темата за тоталитарното комунистическо минало никога не съм правил разлика между жертвите – по техния социален статус, партийна принадлежност или вероизповедание. Но досега винаги ми е убягвала една част от тези жертви и това са жертвите в самата комунистическа партия. Това е табу за тях, за това те не говорят и с този филм, благодарение на разказа на Петър Богданов, ние нарушаваме това табу”, заяви журналистът Христо Христов, сценарист на поредицата „Отворени досиета”, който също участва в предаването.

Така той отговори на водещия Георги Любенов, който го запита с какво е привлякло вниманието му тази история.

Петър Богданов заяви, че в основата на античовешката идеология на комунизма стоят Маркс и Енгелс, които още в началото залагат в нея унищожаването на стария строй – физически, интелектуално, икономически.

„И още 1917 г. болшевиките, които взимат властта в Русия с преврат започват убийствата: Дзержински, Троцки, Ленин, за да предадат „щафетата” на най-големия убиец – Сталин”, посочи още Петър Богданов.

„Много е трудно човек да проумее какви големи престъпления комунистическата партия е извършила. И аз много се радвам, че БНТ показва такива филми, за да може младото поколение да види и да прецени дали иска да живее в едно общество, в което правата на човека не съществуват”, заключи д-р Богданов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов