|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Истината за горяните възкръсна в документалния филм на Атанас Киряков ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Сряда, 28 Септември 2011 09:23

Най-ревностните търсачи на истината за съпротивата срещу комунистическия режим в България препълниха снощи Дома на киното в София, където се състоя премиерата на филма „Горяни” (в 2 части).

Сценаристът и режисьорът Атанас Киряков получи заслужени аплодисменти за първата документална лента, посветена на горянското движение в България (1944-1956).

Филмът, който трябва да получи достъп до националните телевизии, за да може да го гледа и широката аудитория, е разказ за най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическо управления в целия Източен блок – тази в България и за съдбата на участниците в него – горяните.

Атанас Киряков е събрал безценни разкази на оцелели участници в горянското движение в най-важните райони в страната – Кюстендилско, Пиринския край, Средногорието, Русенско и Сливен. Техният автентичен разказ за събитията отпреди повече от 60 години се допълва от близки на загинали горяни.

Лентата е подкрепена и от важни документални свидетелства за мащабните операции, предприети от БКП срещу горяните чрез Държавна сигурност и милицията за сломяване на съпротивата им.

.

Атанас Киряков е автор на едни от най-силните български документални филми за лагерите на комунизма „Оцелелите” (1990) и „Обречените” (1994). (Неговият филм „И в рая има ад” (2007) за големия български общественик Стефан Груев може да бъде видян тук).

Оператор на „Горяни” е Димитър Митов, музиката е на Теодосий Спасов с участието на Руси Чанев и Васил Бинев, продуцент е Иван Павлов. Лентата се представя от Арт 47, Камера и Ars Digital Studio.


Фоторепортаж от премиерата на филма вижте тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов