|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БНТ приключи снимките по „Отворени досиета” 3 с филм за горяните в Сливенско ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 21 Октомври 2019 18:38

alt
Българската национална телевизия (БНТ) приключи снимките по третия сезон на документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим, с филм за горяните в Сливенско и съдбата на техните семейства.

Лентата е един от 6-те нови разказа в третия сезон и ще срещне публиката с пряка наследничка на горянин от село Желю Войвода.

Филмът разкрива и съхранената памет към избитите участници в горянското съпротивително движение в Сливенския край и по-конкретно в селата Желю Войвода, Тополчане, Николаево, Панаретовци, Чокоба, Скобелево, град Кермен и кв. „Речица” на гр. Сливен, осеяни с паметни плочи.

Режисьор на филма е Павел Веснаков, заснет в тандем с оператора Мартин Балкански. Двамата участват в работата и във втория сезон на „Отворени досиета” (2017).

Другите двама режисьори в третия сезон са Николай Василев и Димитър Коцев - Шошо с операторите Борислав Георгиев и Венцислав Нешев.

Идеята за поредицата е на Катя Атанасова (БНТ), която е неин продуцент, а сценарист е журналистът Христо Христов.

Първият филм от третия сезон на „Отворени досиета” ще бъде излъчен по БНТ 1 на 10 ноември, а останалите в следващите пет поредни недели, вписвайки се в отбелязването на 30-годишнината от края на тоталитарната комунистическа система в България.

Зрителите ще имат възможност да си припомнят документални ленти от първите два сезона (2014 и 2017 г.) на „Отворени досиета” по БНТ 2 от 8 ноември тази година от 17.30 ч., като всеки следващ от общо 12-те филми ще се излъчи всеки следващ петък в същия час. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов