|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Цветана Джерманова – оцелялата в женския лагер „Босна” и в „Белене” при комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 11 Февруари 2018 21:25

alt
Сайтът desebg.com публикува документалния филм „Цветана Джерманова. Женският лагер „Босна” при комунизма” от втория сезон на поредицата „Отворени досиета” (2017) на Българската национална телевизия, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В документалната лента бивша лагеристка Цветана Джерманова разказва за преживяното в женския лагер по времето на комунистическия режим „Босна”, създаден и просъществувал в едноименното село в Силистренско.

Родената през 1928 г. в пернишкото село Лесковец Джерманова се увлича от идеите, разпространявани от анархистите, когато е ученичка в гимназията в Перник.

В края на 1948 г. управлението на БКП нанася удар срещу организацията на анархистите, когато са извършени масови арести и Джерманова е сред задържаните в Перник.

През януари 1949 г. е въдворена в женския лагер „Босна”, Силистренско. През декември 1951 г. е прехвърлена в женската част на лагера „Белене”, организиран на остров Щурчето. Оцелява и е освободена на 30 април 1952 г. след 40-месечен престой по лагерите.

Режисьор на документалната лента за Цветана Джерманова е Димитър Коцев – Шошо, а сценарист на всички фирми от поредицата „Отворени досиета” е основателят на сайтовете desebg.com и pametbg.com разследващият журналист и документалист Христо Христов. Продуцент на втория сезон на „Отворени досиета” (2017) е отново Катя Атанасова от БНТ.

 

Документалният филм с участието на бившата лагеристка Цветана Джерманова | Източник: БНТ.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов