|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм на RTL за убийствата на българската граница при комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Август 2011 09:12

В неделя, 7 август 2011 г. от 23.10 ч. централноевропейско време (00.10 ч. българско) германската телевизия RTL ще излъчи документален филм за убийствата на българската граница при комунизма под заглавие „Забравените. Смърт там, където други отиват в отпуска”.

Това съобщи Васил Къдринов от Център „Хана Аренд” – София, консултант на екипа при работата му в България.

Филмът е посветен на 50-та годишнина от издигането на Берлинската стена и е финансиран от Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура, както и от католическата църква. Режисьори на документалната лента са Фрая Клир и Андреас Куно Рихтер.

В нея се проследява съдбата на младежи от ГДР, които през 70-те и 80-те години се опитват да избягат в Западна Германия през границите на България. Изследването на архивите на ЩАЗИ в Берлин и на Държавна сигурност в София все още не е завършило, но досега са установени за периода 1961-1989 г. опитите за бягство на над 3000 младежи от ГДР, опитали се през Странджа, Родопите и западната ни граница да напуснат големия затвор на социализма.

.

Повечето от тях не са познавали действието на стената от бодлива тел, простряла се на стотици километри по българските граници, нито са били наясно с агентурната мрежа в граничната зона и със заповедите, получавани от граничарите. Само много малка част от тях са успели да преминат телените заграждения. Повечето са задържани от агентите на ДС от селата край границата. Впоследствие те са разпитвани са в Главно следствено управление на МВР и са лежали няколко седмици в Софийския централен затвор, след което са екстрадирани в ГДР, където са получавали присъди от година и половина до две години затвор. За заловен нарушител агентите на ДС в граничната зона са получавали награди от 20-30 лв.

Екипът е документирал убийствата на  19 младежи от ГДР на българската граница (продължава изясняването на още няколко случая с неустановена самоличност на жертвите), други са ранени и осакатени.

Верните на Политбюро на ЦК на БКП генерали и полковници от Гранични войски и командирите на застави старателно са поддържали сред редовите граничари атмосфера на омраза към „измениците на родината” и са издавали заповеди на 18-20 годишни български младежи да стрелят срещу свои връстници, чието единствено нарушение е, че искат да бъдат свободни. Ликвидирането на бегълците с автоматични откоси се е награждавало с 10-15 дни отпуск.

Във филма се разказва за едно успешно бягство през граничния пропускателен пункт  „Капитан Андреево”през 1974 г. Тогава берлинчаните Михаел Шулц и съпругата му влизат в КПП-то заедно с вълната турски гастарбайтери с поставена фалшива табелка за западногерманска регистрация на колата им, след което я изоставят и успяват да се промъкнат зад бариерата.
Доротея и Михаел Прокш, брат и сестра от Дрезден, нямат този късмет. През 1983 г. те преодоляват телената ограда край връх Ком на път за Югославия, но не подозирайки, че тя сигнализира в заставата. Скоро след това те са заловени и прекарват по година и половина в затвор в ГДР.

Томас Мюлер, 21-годишен младеж от Лайпциг достига незабелязана през септември 1981 г. телена преграда край Резово, но е заловен от граничарите, след като офицерът го е накарал вдигне ръцете си, един от войниците прострелва краката му с автоматичен откос. Единият крак на Томас е ампутиран в болницата в Бургас. През април 2011 г. той пристига отново в Бургас за да се срещне с лекарите и сестрата, които са спасили живота му.

През март 1980 г. 19-годишните Андреас Щютцер и Детлеф Хайнер от Лайпциг, достигат телената ограда при село Бръщен, община Сатовча. Заловени са и са вдигнали ръцете си, когато командирът на заставата ги разстрелва. Селото вижда как телата им са довлечени с мулета. Споменът за този случай  и за жестокото, ненаказано и до ден днешен убийство на Андреас и Детлеф е жив в паметта на хората от Бръщен, Ваклиново и Сатовча.

Филмът е представен на 28 юли тази година в Берлин във Фондация „Бертелсман” на „Унтер ден Линден”. Предстои разпространението му в училищата на Германия в помощ на преподавателите по история.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов