|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Поредицата „Отворени досиета” е отличена с награда на фестивала „Българската Европа” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 12 Ноември 2017 22:04

alt

Вторият сезон на документалната поредица на БНТ „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма, получи специалната награда на медийния фестивал „Българската Европа”, провел се на 9-10 ноември 2017 г. в Русе. Специалната награда се връчва от  „Форум Гражданско участие”, в който са обединени над 120 неправителствени организации.

 „Отворените досиета” е едно от 4-те предавания на БНТ, с които националната телевизия беше отличена за отстояване на обществения характер на медията и за проявена чувствителност към граждански инициативи.

Между 1 октомври и 5 ноември тази година БНТ1 излъчи новите 6 документални филма от поредица „Отворени досиета”, които се радваха на висок зрителски интерес и получиха един от най-високите рейтинги на гледаемост, като на моменти надминаха рейтингите на някои от националните частни телевизии.

Във вторият сезон бяха показани следните документални ленти:

  • „Цветана Джерманова. Женският лагер „Босна” при комунизма“;
  • „Тодор Цанев. Съпротивата на горяните“;
  • „Стефан Сираков. Преследването на „бившите хора” и техните семейства“;
  • „Христо Куличев. Режимът на БКП срещу християнската вяра“;
  • „Цонка Букурова и Дора Бобева. Гражданският протест срещу обгазяването на Русе“;
  • „Проф. Зейнеп Зафер. Насилствената смяна на имената на мюсюлманите“.

Продуцент на поредицата е Катя Атанасова, режисьори във втория сезон на „Отворени досиета” са Ралица Петрова, Димитър Коцев-Шошо и Павел Веснаков. Първият сезон беше излъчен през 2014 г., а техен сценарист е разследващият журналист и изследовател Христо Христов.

„Едни от най-добрите предавания в българския ефир са вашите [на БНТ], за да не кажа най-добрите”, заяви пред Националната телевизия председателят на журито доц. Иво Драганов.

„Нашият екип направи тези филми със съзнанието, че не трябва да се забравят имената на хората, които са отстоявали своите ценности и свободата. Не са се подали на репресиите и преследванията. И защото вярваме, че трябва да помним”, заяви пред desebg.com продуцентът на „Отворени досиета” Катя Атанасова.

„Затова и специалната награда, която получихме на фестивала „Българската Европа”, приемам като признание за нашите герои и като стимул за екипа ни да не се отказваме да разказваме за хората, които са платили цена за свободата, която имаме днес”, добави тя.

Продуцентът подчерта, че от две години насам наградите на фестивала „Българската Европа“ в Русе не се обсъждат след предложения на съответните медии, а са избор на журито, което гледа цялата телевизионна продукция през годината.

„Това, че са оценени усилията ни да говорим за тоталитарното минало чрез разказите на нашите герои е признание, че вършим необходимо и смислено дело. Тази награда е за целия екип, за нашия сценарист, без който нямаше да стигнем до тези герои и да знаем за техните съдби, за режисьорите, операторите, редактора, организаторите – за всеки един. За което им благодаря сърдечно”, заключи Катя Атанасова.

Приключилото 17-ото издание на фестивала „Българската Европа” се организира от сдружение „Европейски пространства” с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България. Основни партньори са Русенският университет и Канев Център.

Журито с председател медийният експерт доц. Иво Драганов провежда целогодишен мониторинг на основните български телевизионни програми, за да отличи най-ярките постижения на българската журналистика, които отговарят на мисията на фестивала.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов