|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Безстрашните жени, които организираха протеста срещу геноцида на БКП в Русе ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 28 Октомври 2017 22:07

alt
На 29 октомври 2017 г., неделя, от 13 ч. БНТ1 ще излъчи петия филм от документалната поредица „Отворени досиета” – „Цонка Букурова и Дора Бобева. Гражданският протест срещу обгазяването на Русе“.

На 28 септември 1987 г. в Русе се ражда първият граждански екологичен протест в България срещу безразличието на комунистическия режим при системното обгазяване на града от румънския химически комбинат в Грюгево.

В основата на организирането на протеста са шест жени: Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, работещи в местното предприятие „Паркстрой”.

Лентата ще ви срещне с две от тях Цонка Букурова и Дора Бобева. Пред камерата на „Отворени досиета” те разказват за събитията отпреди 30 години, за които тогава българското общество не знае поради наложената от комунистическия режим цензура.

Обгазяването на Русе има последствията на геноцид за жителите му – новородените бебета се раждат с невиждани аномалии, десетки хора умират, стотици страдат от заболявания, причинени от високата концентрация на хлор и други вредни химически елементи във въздуха. Най-малко 50 000 жители на Русе бягат от града, за да се спасят.

След първия протест от 28 септември 1987 г. следват още три граждански демонстрации пред партийния дом в Русе (днес сградата на общината), като те довеждат до създаването в София на Обществения комитет за екологична защита на Русе, което предизвиква гнева на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

За първи път документалният филм отвежда две от смелите жени на Русе сред руините от румънския химически гигант „Верахим” в Гюргево, срещу обгазяването от който те са се борили в последните години от комунизма.

Режисьор на лентата е Ралица Петрова, продуцент на поредицата „Отворени досиета” е Катя Атанасова, а сценарист е журналистът Христо Христов.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов