|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Пастор Христо Куличев – режимът на БКП срещу християнската вяра ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 22 Октомври 2017 08:06

alt
Днес, 22 октомври 2017 г., неделя, от 13 ч. БНТ1 ще излъчи „ Пастор Христо Куличев – режимът на БКП срещу християнската вяра”,  четвъртият филм от документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма.

Филмът ще ви срещне с пастор Христо Куличев, един от малцината живи духовници, свидетели на налагането на атеистичния режим в България след 9 септември 1944 г. и погазването на християнската вяра от диктатурата на БКП.

В документалната лента той разказва за откъсването на българския народ от християнската при тоталитарния режим, политика, която БКП налага по съветски образец.

Той е роден през 1930 г. в с. Розово, Пещерско, но родителите му скоро след това се преместват в София. Баща му е духовния пример за християнин и той го въвежда в християнската вяра.

Младият Куличев е свидетел на политическия процес срещу пасторите през 1949 г., организиран от режима, с който са ударени духовните водачи на протестантите в България.

Едно от големите изпитания на пастор Куличев е казармата и решението му да се моли открито в нея и да не положи клетва, защото вече е дал обет пред Господ.

Завършва факултета по славянска филология на СУ „Климент Охридски“ през 1952 г. За кратко става учител в Банско, където има протестантска общност, но е уволнен, тъй като му е забранено да проповядва.

Принуден е да започне работа като строител. Не спира духовния си живот въпреки ограниченията, наложени от БКП През 1983 г. става пастор на Първа евангелска църква на Съюза на евангелските съборни църкви в България.

Реакцията на режима не закъснява. ДС го разработва като жертва под псевдонима „ГЛИГАН” и започва да го привиква и обработва да се оттегли. Заплашван е, че ще бъде вкаран в затвора, а децата му изключени от университета.

Пастор Христо Куличев остава непреклонен. Властта го арестува през 1984 г. и срещу него е образуване следствие. Осъден е на 8 месеца затвор. Изтърпява присъдата си без да се откаже да проповядва.

След това е изселен за срок от 3 години в село Ножарево, Силистренско. Въпреки репресиите и разделянето му от семейството пастор Куличев не се поддава и режимът не успява да го пречупи.

В своите книги след промените пасторът описва репресиите на БКП не само срещу протестантите, но и срещу православните и католическите духовници.

Режисьор на документалния филм е Павел Веснаков, продуцент на поредицата „Отворени досиета” е Катя Атанасова, а сценарист разследващия журналист Христо Христов.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов