|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Поетът, който написа клетвата на горяните ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 08 Октомври 2017 08:08

alt

Днес, 8 октомври 2017 г., от 13 ч. по БНТ1 ще бъде излъчен втория филм от документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма – „Тодор Цанев. Съпротивата на горяните“.

В документалната лента авторите на проекта показват Тодор Цанев, поет и горянин, автор на клетвата на горяните в Русенско.

Той е роден през 1931 г. в село Червена вода, Русенско. Дядо му е земеделски стопанин, а след 9 септември 1944 г. семейството му е набелязано от БКП като кулашко.

Тодор Цанев завършва Русенската мъжка гимназия и още като ученик се увлича от поезията. Той е по-голям братовчед на Стефан Цанев, който впоследствие се утвърждава като един от талантливите български писатели.

В края на 40-те години Тодор Цанев заедно с баща си се включва в горянското нелегално движение в Русенско, ръководено от Цанко Цанков – Мечето. На сбор на четата край село Писанец, Цанев съставя следната клетва, с която горяните се заклеват:

„Обещавам пред целия български народ да се боря за освобождението му и да възтържествува свободата и демокрацията в нашата Родина.

Зная, че всяко своеволие и предателство се наказват със смърт.

Заклех се.”

През 1951 г. Цанев е разкрит от Държавна сигурност, арестуван е и осъден на 20 години затвор. От тях излежава 11 години в различни затвори, включително и в лагера „Белене”.

След освобождаването му работи в Корабостроителния завод в Русе. Завършва висше образование като машинен инженер и работи в Научноизследователския строителен институт като технолог и главен проектант. След 10 ноември 1989 г. Тодор Цанев е сред основателите на СДС в Русе и първи кмет на града (1990-1991).

Сценарист на „Отворени досиета” е разследващият журналист и изследовател Христо Христов, продуцент Катя Атанасова. Режисьор на филма за Тодор Цанев е Ралица Петров.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов