|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Последната лагеристка разказва за женския комунистически лагер „Босна” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 01 Октомври 2017 07:08

alt

Днес, 1 октомври 2017 г., от 13.00 ч. по БНТ1 на телевизионния екран се завръща документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Това става с излъчването на първия от шестте нови документални филми от втория сезон на поредицата – „Цветана Джерманова. Женският лагер „Босна” при комунизма”.

В него последната жива бивша лагеристка в България Цветана Джерманова разказва за преживяното в женския лагер по времето на комунистическия режим „Босна”, създаден и просъществувал в едноименното село Босна, Силистренско, през втората половина на 40-те години на ХХ век, както и за женската част в лагера „Белене”, организирана на остров Щурчето на Дунав край тогавашното село Белене през първата половина на 50-те години.

Родената през 1928 г. в пернишкото село Лесковец се включва в Работническия младежки съюз след преврата на 9 септември 1944 г., с който комунистическата пария влиза във властта.

Джерманова обаче бързо се разочарова, след като поставения от БКП кмет в родното ѝ село бързо прогонва всички младежи като „врагове на народа”.

В гимназията в Перник тя се увлича от идеите, разпространявани от Федерацията на анархистите и започва да дружи с младеж, анархист, за когото се омъжва.

През 1947 г. комунистическият режим се разправя с политическата опозиция и ликвидира опозиционните партии, след което идва ред на Федерацията на анархистите. В края на 1948 г. управлението на БКП нанася удар срещу организацията.

Цветана Джерманова е арестувана през декември 1948 г. в голямата акция срещу Федерацията на анархистите и повече от 20 дни е държава в килиите на ДС в Перник. През януари 1949 г. е въдворена в женския лагер „Босна”, Силистренско.

През декември 1951 г. е прехвърлена в женската част на лагера „Белене”, организиран на остров Щуреца. Оцелява и е освободена на 30 април 1952 г. след 40-месечен престой по лагерите.

След излизането си от лагера „Белене” работи със съпруга си по рудници, а след това в Държавно автомобилно предприятие в Перник. Дълго време семейството ѝ е преследвано от Държавна сигурност.

Днес тя е единствената оцеляла лагеристка от времето на комунизма и пряк свидетел на женските лагери „Босна” и женската част на „Белене”, организирана на остров Щурчето.

Сценарист на поредицата „Отворени досиета” е основателят на сайтовете desebg.com и pametbg.com разследващият журналист и документалист Христо Христов. Продуцент е Катя Атанасова. Режисьор на документалната лента за Цветана Джерманова е Димитър Коцев – Шошо.

Първият сезон на „Отворени досиета” беше излъчен по БНТ през 2014 г. (виж филмите от него – ТУК).

 

 

Клип за втория сезон на „Отворени досиета” по БНТ | Източник: БНТ.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов