|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
На 1 октомври БНТ стартира втори сезон на „Отворени досиета” за жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 22 Септември 2017 20:28

alt
На 1 октомври 2017 г., следващата неделя, Българската национална телевизия започва излъчването на втория сезон на документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на тоталитарното комунистическо управление.

В продължение на 6 седмици всяка неделя БНТ ще излъчва по един филм от новите 6 серии на поредицата.

БНТ вече пусна клип, с който анонсира документалната поредица. Тя разказва за различни факти и събития от периода на комунистическа диктатура в България чрез съдбата на преки жертви на репресии на режима.

В новите 6 серии за първи път ще бъде засегната историята на женските лагери в България при комунизма. Сред другите теми са горянското съпротивително движение, репресиите срещу духовенството и църквата, „бившите хора” и техните наследници, преследвани до края на режима, първият граждански бунт срещу обгазяването на Русе, а също така и насилствена смяна на имената на мюсюлманите в Източните Родопи през първата половина на 70-те години.

Първият сезон беше излъчен през 2014 г., а интересът към него провокира националната телевизия да заснеме продължение. През 2014 г. бяха заснети лагеристът Петко Огойски, политическият затворник Георги Саръиванов, политическият емигрант Алфред Фосколо, Катрин Макаров – осъдена в НРБ за разпространение на забранена руска литературата наследничка на руски емигранти.

Една от лентите беше посветена на убития в Пазарджишкия затвор писател и журналист Георги Заркин. Последната бе с насилствено преименувания Халил Расим от Кърджали, въдворен без съд и присъда в „Белене” през 1985 г. (виж първия сезон в секцията „ПАМЕТ”, рубриката „Филми” на сайта – ТУК).

Продуцент на продукцията е Катя Атанасова, а сценарист е журналистът Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com. Режисьори на продукцията са Ралица Петрова, Димитър Коцев-Шошо и Павел Веснаков.

Сайтът desebg.com ще анонсира излъчването на всеки един от новите 6 документални филми.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов