|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БНТ стартира продължение на „Отворени досиета” за жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Юни 2017 09:58

alt
Българската национална телевизия (БНТ) започва снимките на продължение на документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертви, преживели репресии по време на тоталитарната комунистическа система, съобщиха пред desebg.com от екипа на проекта.

Поредицата „Отворени досиета”, състояща се от шест филма,  беше излъчена през ноември-декември 2014 г. по БНТ при отбелязването на 25-години от началото на демократичните промени. Тя беше една от малкото възможности да бъде чут гласа на хора, подложени на репресии и преследване по време на тоталитарното управление на БКП. Това я превърна в едно от най-гледаните предавания по националната телевизия.

Сега БНТ дава зелена светлина за заснемането на „Отворени досиета” 2.

Продуцент на продукцията е Катя Атанасова, а сценарист отново е журналистът Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com за жертвите на комунистическия режим.

Проектът се опитва да „реконструира” паметта за събития между 40-те и 80-те години на ХХ век, търсейки човешката гледна точка в оценката им на хора, които са изпитали различни репресии на тоталитарната диктатура.

Режисьори са талантливите Димитър Коцев – Шошо и Павел Веснаков, а към тях се присъединява и Ралица Петрова, чийто последен филм „Безбог” спечели редица престижни европейски награди.

От екипа не разкриват все още участниците в новата поредица. Сценаристът Христо Христов посочва само, че изборът му е паднал върху изключително достойни и духовно силни личности – жени и мъже, които са обобщаващи образи на различни групи от българското общество по време на комунистическия режим, които не са се примирили с тоталитарната система и са отстоявали човешките си права и правото си на свободен избор и вяра.

В новите 6 серии за първи път ще бъде засегната историята на женските лагери в България при комунизма. Сред другите теми са горянското съпротивително движение, репресиите срещу духовенството и църквата, „бившите хора” и техните наследници, преследвани до края на режима, първият граждански бунт срещу обгазяването на Русе, а също така и насилствена смяна на имената на мюсюлманите в Източните Родопи през първата половина на 70-те години.

Очаква се документалните ленти на „Отворени досиета” 2 да бъдат излъчени от БНТ наесен.

През 2014 г. бяха заснети лагеристът Петко Огойски, политическият затворник Георги Саръиванов, политическият емигрант Алфред Фосколо, осъдената в НРБ за разпространение на забранена руска литературата наследничка на руски емигранти Катрин Макаров, лента, посветена на убития в Пазарджишкия затвор писател и журналист Георги Заркин и насилствено преименувания Халил Расим от Кържджали, въдворен без съд и присъда в „Белене” през 1985 г.

 

Коментари 

 
+1 #2 МариоДичев 2017-06-02 22:25
Уважаема Госпожо Топалова,и в моя род е имало случай подобен на Вашия.Дядо ми Дичо Тодоров Стоянов след 1944-а година бил заточен с обявените извън закона опозиционери в лагерите на остров Персин,в Куциян и Богданов дол.След ареста името му било заличено от регистрите на Народното Събрание от листите на БЗНС"Никола Петков"и е бил записан в списъците на затворниците с по 5 години каторга,защото е нямал друго провинение към"властта".След пускането му от лагерите загубил много килограми и е бил слаб като скелет.С помощта на приятел се прибрал в дома си в село Вълчи дол,където се възстановил.След многото срещи с приятели привикванията в милицията за"кратки справки" в участъка зачестили много.Тези справки не били кратки,и продължавали с часове,и баба се разтревожила от това.Когато се прибрал го попитала защо се забил.Той и казал,че го разпитвали за приятелите си от земеделския съюз и го принудили да напише доноси срещу тях.Той отказвал,от
милицията му казали,че някои негови приятели са го предали.Оттогава станал по-внимателен с излизанията си.Но с това не свършил тормоза срещу него.Негов стар приятел идвал у тях,и говорили за различни неща и за политика.След разговорите с приятеля му на вратата се почукало,отвори ли и на прага им пак били милиционерите за поредните дълги разпити,след които дядо ми бил затворен за по-голям период.Баба ми отишла в милицията,за да попита за какво е задържан дядо ми,оттам и казали,че не могат да и кажат,и че е строго поверително.Не могла да получи писмо от него,режимът на затвора бил по-строг.Даже и на свиждания не можела да отиде,защото и отказали да кажат къде е бил затворен.Сякаш го нямало за тогавашната система на лагерите,просто един от многото затворници.След като го пуснали бил по-зле от преди и много по-състарен.Един ден приятелят му дошъл и казал,че той е написал доносите,защото го заплашили със семейството му.Дядо ми и баба ми го изгонили за това нещо.
Имало и разработвания за физическото му премахване по тези доноси.След проучвания на навиците му решили да ползват отрова в захарта,но дядо ми видял,че в нея има кристали с различна форма и ги извадил с лъжица и ги сложил в кърпата си.Занесъл ги на приятел лекар
и той ги изследвал в кабинета си,и му казал,че кристалите са специално разработена отрова за политически убийства от тайните служби на противници на системата им,и че в КГБ и техните подчинени структури в ДС я ползват често за отстраняването на неудобните за тях.Преди години опозиционер на комунистите бил отровен с подобна отрова в захарта,внесена в килията му от надзирател в затвора,която не била разградена напълно в кръвта.Лекарят казал на дядо ми да понамали яденето и да внимава със сладкото,защото следващия път може да умре заради него.Оттогава дядо ми минал на диета и заменил захарта с ябълки.До 1990-а година следенето срещу него било активно.Той починал от инфаркт в дома си в Кюстендил,къдет о се преместил да живее с възрастна жена,която се грижеше за него.През 1990-а година той чул по радиото,че БЗНС се обединил и от радост се развълнувал и умрял с усмивка.Често идваха с нея у нас във Владая.Бях много малък го видях жив когато беше с хубавите си костюми.Последно се видяхме с него в болницата в Кюстендил.Той имаше тогава слабо сърце.Желая Ви здраве и знайте,че не сте сами с Вашето семейство в тъгата си за изгубените роднини и близки.Напълно разбирам болката,която изпитвате.
С уважение:Марио Дичев,потомстве н земеделец.
 
 
0 #1 vitop@abv.bg 2017-06-02 08:49
Здравейте днес гледах по БНТ предаване с Ваше участие.Темата засяга двама мои близки.искам да Ви дам колкото информация имам -не е много ,но се надявам да получа отговор на вълнуващи ме въпроси.
Става дума за Петър Петров ,русенски журналист ,който след 1944г излиза за цигари и не се връща.Не е дадена никаква информация на съпругата му,от него няма вест и до сега.Чудим се как един човек безследно изчезва.
Другия човек е зет му Александър Диловски,който е бил в Белене ,само защото е служил в кавалерията.След освобождаването му стана домоуправител ли касиер ли на ОФ,което много ме очудваше тогава,но сега ми е ясно ,че може би е бил заставен,за да го освободят от затвора.Човека се пропи и почина от цироза,сега си давам отговор защо,без да съм сигурна.
Не знам дали можете да ми помогнете с отговорите ,но искам да Ви дам снимки,които да ползвате.Видях името на Петър Петров публикуван в пресата ,явно има някъде информация.
имейла ми е vitop@abv.bg
Виолета Топалова
Ако считате за полезно отговорете ми.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов