|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БНТ стартира продължение на „Отворени досиета” за жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Юни 2017 09:58

alt
Българската национална телевизия (БНТ) започва снимките на продължение на документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертви, преживели репресии по време на тоталитарната комунистическа система, съобщиха пред desebg.com от екипа на проекта.

Поредицата „Отворени досиета”, състояща се от шест филма,  беше излъчена през ноември-декември 2014 г. по БНТ при отбелязването на 25-години от началото на демократичните промени. Тя беше една от малкото възможности да бъде чут гласа на хора, подложени на репресии и преследване по време на тоталитарното управление на БКП. Това я превърна в едно от най-гледаните предавания по националната телевизия.

Сега БНТ дава зелена светлина за заснемането на „Отворени досиета” 2.

Продуцент на продукцията е Катя Атанасова, а сценарист отново е журналистът Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com за жертвите на комунистическия режим.

Проектът се опитва да „реконструира” паметта за събития между 40-те и 80-те години на ХХ век, търсейки човешката гледна точка в оценката им на хора, които са изпитали различни репресии на тоталитарната диктатура.

Режисьори са талантливите Димитър Коцев – Шошо и Павел Веснаков, а към тях се присъединява и Ралица Петрова, чийто последен филм „Безбог” спечели редица престижни европейски награди.

От екипа не разкриват все още участниците в новата поредица. Сценаристът Христо Христов посочва само, че изборът му е паднал върху изключително достойни и духовно силни личности – жени и мъже, които са обобщаващи образи на различни групи от българското общество по време на комунистическия режим, които не са се примирили с тоталитарната система и са отстоявали човешките си права и правото си на свободен избор и вяра.

В новите 6 серии за първи път ще бъде засегната историята на женските лагери в България при комунизма. Сред другите теми са горянското съпротивително движение, репресиите срещу духовенството и църквата, „бившите хора” и техните наследници, преследвани до края на режима, първият граждански бунт срещу обгазяването на Русе, а също така и насилствена смяна на имената на мюсюлманите в Източните Родопи през първата половина на 70-те години.

Очаква се документалните ленти на „Отворени досиета” 2 да бъдат излъчени от БНТ наесен.

През 2014 г. бяха заснети лагеристът Петко Огойски, политическият затворник Георги Саръиванов, политическият емигрант Алфред Фосколо, осъдената в НРБ за разпространение на забранена руска литературата наследничка на руски емигранти Катрин Макаров, лента, посветена на убития в Пазарджишкия затвор писател и журналист Георги Заркин и насилствено преименувания Халил Расим от Кържджали, въдворен без съд и присъда в „Белене” през 1985 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов