|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Поредицата за жертвите на комунизма „Отворени досиета” влиза в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 20 Април 2015 07:54

alt

Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската национална телевизия организират серия от прожекции на документалната поредица „Отворени досиета” и дискусии със студенти, съобщиха от двете институции.

Първата от трите дискусии ще се състои на 22 април 2015 г., сряда, от 18 ч., в Театралната зала в Ректората на Софийския университет. Ще бъдат излъчени филмите от поредицата, посветени на историята на бившия лагерист Петко Огойски и бившия политически затворник, осъден на смърт, Георги Саръиванов.

Модератор на инициативата ще е историкът Момчил Методиев. В дискусията след прожекцията на филмите ще вземат участие част от екипа на продукцията, като продуцентът Катя Атанасова, режисьорът Димитър Коцев – Шошо и сценаристът Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com и Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com).

Поредицата „Отворени досиета” от шест филма е посветена на жертвите на комунизма и беше излъчена през ноември-декември 2014 г. по БНТ по време на отбелязването на 25-годишнина от началото на демократичните промени в България. Тя беше една от малкото инициативи, която даде възможност да бъде чут гласа на хора, преживели лично репресии по време на режима на БКП.

Проектът се опитва да „реконструира” паметта за събития между 50-те и 80-те години на ХХ век, търсейки човешката гледна точка в оценката им. Представя една „археология” на времето, на индивидуално човешкото му преживяване и изживяване.

През януари тази година подобна дискусия със студенти за поредицата „Отворени досиета” и среща с авторите й беше проведена в Нов български университет.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов