|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Лицата на убийците от лагера „Слънчев бряг” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 22 Март 2015 09:43

alt
Тази неделя в електронната филмотека на сайта desebg.com ви представям документалния филм на БНТ „Присъдата” с режисьор Анна Петкова и сценарист Зелма Алмалех. Започнат през 1990 г., той е завършен през 1999 г. и е посветен на престъпленията в лагера „Слънчев бряг” край Ловеч (1959-1962).

В него може да видите лицата на подсъдимите, които през 1993 г. бяха изправени на подсъдимата скамейка за убийствата в лагера край Ловеч: надзирателката Юлияна Ръжгева, отговорникът по ДС ст. лейт. Николай Газдов, майор Цвятко Горанов, зам.-началник на Трудовата група – Ловеч.

Ще чуете разказа на Борис Велчев, член на Политбюро на ЦК на БКП, който в началото на 1962 г. отговаря партийната комисията по закриването на лагера. А също така и обясненията на Тодор Живков и бившият министър на вътрешните работи Георги Цанков, неговият заместник ген. Апостол Колчев, както и Делчо Чакъров, началник на отделение „Въдворяване и изселване”.

Във филма е включено и интервю с избрания през 1992 г. главен прокурор Иван Татарчев, пледирал за смъртни присъди срещу подсъдимите по делото за лагерите, прекратено поради изтеклата давност през 2006 г.


 

„Присъдата”, документален филм за лагера „Слънчев бряг” край Ловеч, БНТ, 1999 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов