|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: История на комунизма. Част 4: Край без край ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Януари 2015 16:30

alt
Тази неделя в електронната филмотека на desebg.com представям част 4 „End Without End 1954-1993” на документалния филм „Faith of the Century a History of Communism”.

Филмът на Patrick Rotman и Patrick Barberis е продукция на ARTE и е завършен през 1999 г. В четири части той разказва за историята на комунизма, като обхваща периода 1917-1993 г.

В част 4 „End Without End 1954-1993” са показани бунтовете срещу режима в страните от съветския блок – през 1953 г. в Берлин, Унгария – 1956 г., Чехословакия – 1968 г., Полша – 1980 г.

Акцентирането е върху идването на Никита Хрушчов на власт, освобождаването на лагеристи от ГУЛАГ и неговия доклад за престъпленията на Сталин срещу партията. Отбелязано е значението в световен план на първото изстрелване на човек в космоса от СССР – космонавта Юри Гагарин.

Документалната лента проследява и развитието на комунизма в Китай под ръководството на Мао Дзъдун  и новата Мека на социалистическата революция – Куба начело с Фидел Кастро, както и ролята на Че Гевара като нов революционен символ.

Отделено е място и на двата въоръжени конфликта във Виетнам и Афганистан, които съответно САЩ и Съветският съюз губят по време на Студената война.

Кризата в ръководството на СССР е показана със смъртта на съветските лидери Брежнев Андропов, Черненко през 80-те години, които бележат времето на икономическия застой и подкомапането на застоя в съветската империя.

Филмът съдържа любопитен кадър, който показва Тодор Живков до Фидел Кастро на погребението на Черненко през студения март на 1985 г.  

Краят на комунистическите идеи в Съветския съюз идва с Горбачовата перестройката и приключва с разпадането на Източния блок. Кадри показват победата на полската „Солидарност” през 1989 г., падането на Берлинската стена през ноември същата година, а в Съветския съюз – с подписването на указ за забрана на КПСС като партия от Борис Елцин през лятото на 1991 г.

Част 1 „Utopia in Power” проследява събития в Русия между годините 1917-1928 г., когато партията на Ленин взима властта. Документалната лента разказва още за това как революцията на болшевиките се отразява в други страни в Европа.

Част 2 „Communism The Two Faces 1929-1939” разказва за насилствената колективизация в СССР и плана на Сталин за индустриализация на съветите. Направен е паралел за събитията в същия период в САЩ (голямата депресия), възходът на националсоциализма в Германия, ролята на Интернационала, а също така и Гражданската война в Испания.

Част 3 „The Peak Years 1940-1953” показва влиянието на комунизма след края на Втората световна война, идването на власт на комунистическите партии в страните от Източния блок, както и позициите на компартиите в страни като Франция и Италия, а също така и пропагандния ореол на Сталин в света.


 

 

Част 4 „End Without End 1954-1993” на документалния филм „Faith of the Century a History of Communism”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов