|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Зрителският интерес връща в ефир „Отворени досиета” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 07 Януари 2015 16:58

alt

От днес, 7-ми януари 2015 г. в ефира на БНТ1 се завръща документалната поредица „Отворени досиета”. Шестте филма, продуцирани от обществената медия, предизвикаха силен зрителски интерес и това е причината те да бъдат излъчени отново, съобщиха от Националната телевизия.

Поредицата е посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим, като за преживяното от първо лице разказват бивши лагеристи и политически затворници.  

Тази вечер от 19,15 ч. ще бъде излъчена документалната лента, която представя преживяното в лагерите на комунизма от Петко Огойски, писател и общественик, депутат от „БЗНС-Никола Петков” в 7-то Велико Народно събрание.

На 9 януари от 19,15 ч. следва разказът на Алфред Фосколо, участник в група, разпространила нелегален призив за приобщаване на България към Европа, за което през 1968 г. е арестуван и осъден на 15 години затвор.

Другата седмица на 12 януари от 19,15 ч. зрителите ще имат възможност отново да видят историята на Георги Саръиванов, син на индустриалец, осъден през 50-те години на смърт, както и  серията с Катрин Макаров, белоемигрантка, специализирала българска филология в България, осъдена през 1974 г. на затвор за разпространение на забранена от съветския литературата – на 13-ти януари от 19,15 ч.

На 14 януари от 19,15 ч. ще бъде излъчена 5-та документална част за Георги Заркин, журналист и писател, убит през 1977 г. в Пазарджишкия затвор, а на 16 януари от 19,15 ч. ще бъде повторен филма за Халил Расим, политически затворник, въдворен без съд и присъда в лагера „Белене” през 1985 г. за съпротива срещу „възродителния процес” и излежал преди това 14 години зад решетките в Старозагорския затвор.

Документалната поредица „Отворени досиета” на БНТ беше излъчена за първи път между 12 ноември и 18 декември 2014 г. Неин сценарист е разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com и agentibg.com Христо Христов.

Обществените реакции, предизвикани от поредицата на БНТ, дадоха повод за нови дискусии по темата за преосмислянето на комунистическото минало. Първата от тях ще сестои  на 19 януари в Нов български университет.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов