|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: История на комунизма. Част 3: Върхови години ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 04 Януари 2015 15:33

alt
Тази неделя в електронната филмотека на desebg.com представям част 3 „The Peak Years 1940-1953” на документалния филм „Faith of the Century a History of Communism”.

Филмът на Patrick Rotman и Patrick Barberis е продукция на ARTE и е завършен през 1999 г. В четири части той разказва за историята на комунизма, като обхваща периода 1917-1993 г.

В част 3 „The Peak Years 1940-1953” се проследява хода на Втората световна война а акцент битката при Сталинград, при която войските на Червената армия взимат инициативата от армиите на Хитлер.

Разгледано е настъплението на съветските войски в Източна Европа и на Балканите и завземането на Полша, Унгария, Румъния и България.

Победата на Хитлеристка Германия дава тласък на международното комунистическо движение.

Престъпленията на нацистите са осъдени, но истината за управлението на Сталин и престъпленията в ГУЛАГ дълго време остават захлупени от пропаганда на режима в СССР.

Документалната лента разказва за влиянието на комунистическата идеология във Франция и Италия и дейността на френската и италианската комунистически партии.

Проследено е взимането на властта в Полша, Чехословакия, Унгария от комунистическите партии, както и утвърждаването на властта на Китайската комунистическа партия.

Тази част завършва с края на епохата на Сталин, завършила с неговата смърт през 1953 г.

Част 1 „Utopia in Power” проследява събития в Русия между годините 1917-1928 г., когато партията на Ленин взима властта. Документалната лента разказва още за това как революцията на болшевиките се отразява в други страни в Европа.

Част 2 „Communism The Two Faces 1929-1939” разказва за насилствената колективизация в СССР и плана на Сталин за индустриализация на съветите. Направен е паралел за събитията в същия период в САЩ (голямата депресия), възходът на националсоциализма в Германия, ролята на Интернационала, а също така и Гражданската война в Испания.


 

Част 3 „The Peak Years 1940-1953”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов