|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Отворени досиета. Част 6: Халил Расим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 21 Декември 2014 16:53

alt
Сайтът desebg.com публикува част 6 от документалната поредица на БНТ „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма. В последната част се разказва за преживяното от Халил Расим, една от хилядите жертви на „възродителния процес”, проведен от БКП начело с Тодор Живков.

Халил Расим е роден през 1943 г. в Кърджали. Когато е 23-годишен е осъден на 20 години затвор по обвинение в поставяне в услуга на чужда държава. В отряда на политическите затворници в Старозагорския затвор той среща хора като Илия Минев, Георги Заркин Едуард Генов, Алфред Фосколо и др. Излежава 14 години в затвора в Стара Загора.

След като е освободен се връща в Кърджали, където създава семейство. Започва работа в местната мебелна фабрика „Бреза”.

През 1985 г., по време на провеждането на „възродителния процес” е заставен да си смени името. Заради отказа да го направи е въдворен без съд и присъда в лагера „Белене”, където е един от 500-те български граждани мюсюлмани, оказали съпротива срещу насилственото преименуване и поради тази причина изолирани от комунистическия режим.

След година и половина престой в лагера на остров Персин е изселен във Вълчедръм, Монтанско, където работи като шлосер, разделен от семейството си. Екстрадиран е от НРБ през май 1989 г. След промените се завръща в България.

Сценарист на документалната лента е разследващият журналист и основател на desebg.com и agentibg.com Христо Христов, режисьор е Любомир Младенов, а оператор – Георги Челебиев.

 

„Отворени досиета”. Част 6: Халил Расим | Източник: bnt.bg.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов