|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Отворени досиета. Част 5: Георги Заркин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 14 Декември 2014 08:52

alt
Сайтът desebg.com публикува част 5 от документалната поредица на БНТ „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма.

В нея се разказва за писателя антикомунист Георги Заркин, убит в Пазарджишкия затвор през 1977 г. по нареждане на Държавна сигурност.

За живота, тежката затворническа участ на Георги Заркин и неговия трагичен край разказва синът му Лъчезар Заркин.

Георги Заркин е роден през 1940 г. в село Бели Искър, Самоковско. Той работи като журналист и същевременно се проявява като поет и писател. През 1966 г. е арестуван, разследван и осъден на 6 години затвор за разпространение на анонимни позиви, които карат Държавна сигурност да предполага, че съществува друга група след тази на Иван Тодоров – Горуня, замислила свалянето на Тодор Живков от власт през 1965 г.

Осъден и вкаран в затвора в Стара Загора. Там той получава още две вътрешни присъди, едната от които е за „вражески” стихотворения и е подложен на „усилено строг режим”. В затвора Държавна сигурност го разработва под псевдонима „ПРОКЛЕТНИК”, но не успява да го пречупи. През 1977 г. е умъртвен след жесток побой в Пазарджишкия затвор.

В документалната лента синът му Лъчезар Заркин разказва за опитите да намери правосъдие след промените, както и за другите политически убийства на противници на режима в Пазарджишкия затвор, сред които Борис Арсов (1974) и Володя Наков (1985).

По предложение на члена на Инициативния комитет „25 години свободна България” Христо Христов на 10 ноември 2014 г. президентът Росен Плевнелиев награди посмъртно Георги Заркин с орден „За гражданска заслуга” I степен.

Сценарист на филма е Христо Христов, режисьор е Димитър Коцев – Шошо, а оператор Венцислав Нешев.

 

 

 

„Отворени досиета”. Част 5: Георги Заркин | Източник: bnt.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов