|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Отворени досиета. Част 4: Катрин Макаров ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 07 Декември 2014 11:07

alt
Сайтът desebg.com публикува част 4 от документалната поредица на БНТ „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма. В тази част от първо лице за преживяното разказва Катрин Макаров, осъдена през 1974 г. на 4 години затвор по обвинение за участие в група против властта и разпространение на забранена литература на руски дисиденти, сред които Солженицин и Бердяев.

Катрин Макаров е потомка на руски белоемигранти, напуснали Русия след революцията 1917 г., които се установяват във Франция. Катрин, чието моминско име е Лвов, е родена през 1940 г. в Париж. Завършва руска филология в Сорбоната и специализира в Института за източни езици български език. За първи път пристига в България през 1965 г.  по време на Летния семинар по български език за чужденци.

През 1973 г. е арестувана, а в началото на 1974 г. е осъдена по дело, известно на изследователите като групата Макаров-Лвов-Беляковски. Съдебният процес е инсцениран от КГБ и реализиран от Държавна сигурност по обвинение за разпространение на литература, включително и творби на Солженицин и Бердяев, както и клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй в НРБ и СССР. Освободена е след намеса на френското посолство. Тя дочаква Владимир Макаров, който излежава цялата си присъда и се омъжва за него във Франция. От няколко години Катрин Макаров проучва архивите на ДС в Комисията по досиетата.

В документалната лента участва и проф. Климентина Иванова, старобългарист, приятелка на Катрин Макаров, запозната със съдбата й, която говори за влиянието на литературата на руските дисиденти върху интелигенцията в България и стремежа на Държавна сигурност да преувеличава заплахите срещу комунистическия режим, за да оправдае съществуването си.

Сценарист на документалната лента е разследващият журналист и основател на desebg.com и agentibg.com Христо Христов, режисьор е Любомир Младенов, а оператор – Георги Челебиев.

 

„Отворени досиета”. Част 4: Катрин Макаров | Източник: bnt.bg.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов