|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Отворени досиета. Част 3: Георги Саръиванов ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Неделя, 30 Ноември 2014 09:56

alt

Сайтът desebg.com публикува част 3 от документалната поредица на БНТ „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма. В част 3 за преживяното разказва бившият политически затворник Георги Саръиванов. Той е роден през 1931 г. в София. Син е на индустриалец, собственик на една от големите текстилни фабрики в Сливен.

През 1953 г., когато е в казармата в урановата мина Бухово, Саръиванов е арестуван  и осъден три пъти на смърт по измислено обвинение в саботаж и вредителство. Смъртната му присъда е заменена с 20 години затвор, от които излежава 9 години и 3 месеца. Като смъртник е окован с верига, която носи в продължение на 7 месеца.

По време на присъдата си изкарва година в лагера Самоводене, Великотърновско, където политически затворници са заставени да работят на открита каменна кариера.

След освобождаването му работи като шофьор, но единствената му цел е да избяга от комунистическия режим в НРБ. Прави четири неуспешни опита да напусне нелегално страната по време на събори на българо-югославската граница без да бъде разкрит от ДС. На петия опит през 1972 г. успява да се измъкне със съпругата и двамата си невръстни синове.

Установява се като политически имигрант във ФРГ заедно със семейството си. Там живее 24 години, като през 1996 г. се завръща в България.

Едно от първите места, които посещава е Централният затвор, където е лежал в началото като смъртник. По негово настояване от затворническата администрация му предават една от веригите, с които до 10 ноември са оковавани политическите затворници, осъдени на смърт.

Сценарист на документалната лента е разследващият журналист и основателна desebg.com Христо Христов, режисьор е Димитър КоцевШошо, а операторВенцислав Нешев.

Първите две части от поредицата са посветени на бившия концлагерист от Белене Петко Огойски и на Алфред Фосколо, осъден през 1968 г. на 15 години затвор за разпространение на позив, призоваващ за приобщаването на България към Европа и скъсване на обвързаностите със Съветския съюз.

 

 

„Отворени досиета”. Част 3: Георги Саръиванов | Източник: bnt.bg.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов