|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Отворени досиета. Част 2: Алфред Фосколо ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 23 Ноември 2014 11:33

alt
От 12 ноември 2014 г. БНТ стартира излъчването на нова документална поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунистическия режим. Всяка сряда от 22 ч. в продължение на 6 седмици ще бъдат излъчени общо 6 части, в които са представени хора, преживели репресии по време на управлението на БКП. Сайтът desebg.com представя част 2 от „Отворени досиета” – Алфред Фосколо.

Той е роден в България през 1942 г. Майка му е българка, а баща му  французин. През 1949 г. заедно със семейството си се премества в Париж, след като управлението на БКП забранява частните чуждестранни училища и баща му е принуден за затвори частния си лицей.

В Париж Фосколо завършва право и българска филология. След 1958 г. започва да посещава редовно България. В средата на 60-те години с група свои приятели решават да разпространят позив, призоваващ България да скъса обвързването си със Съветския съюз и да се приобщи към Европа.

Фосколо печата позива на циклостил в Париж и го вкарва нелегално в България, където групата го разпространява. Малко по-късно, през лятото на 1968 г., буквално след инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, той е арестуван. Осъден е на 15 г. затвор за разпространение на позиви, призоваващи приобщаването а България към Европа. Освободен е през 1971 г. след застъпничество на френската държава.

Като бивш политически затворник през 80-те години на ХХ век Алфред Фосколо подпомага от Франция гражданските организации в НРБ, борещи се за гласност и човешки права.

В документалната лента Фосколо се връща в Старозагорския затвор, където излежава част от присъдата си. Той разказва своите спомени за комунизма и за нелегалната акция, в която участва през втората половина на 60-те години, коствала му свободата. Бившият политически затворник говори и за необходимостта от памет за престъпленията на комунистическия режим.

Сценарист на филма е разследващият журналист и създател на desebg.com Христо Христов, режисьор е Николай Василев и оператор Борислав Георгиев.
 

„Отворени досиета”, част 2 – Алфред Фосколо | Източник: bnt.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов