|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филм: Отворени досиета. Част 1: Петко Огойски ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 16 Ноември 2014 09:59

alt
От 12 ноември 2014 г. БНТ стартира излъчването на нова документална поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунистическия режим. Всяка сряда от 22 ч. в продължение на 6 седмици БНТ ще излъчи общо 6 части, в които са представени хора, преживели репресии по време на управлението на БКП.Това е единствената инициатива в рамките на отбелязването на 25-годишнината от края на тоталитарното управление на БКП, специално посветено на жертвите му.

Сайтът desebg.com представя част 1 на „Отворени досиета” – Петко Огойски, излъчена на 12 ноември 2014 г. Той е поет и писател, земеделец. Роден е през 1929 г. в с. Огоя, Софийска област. Арестуван е от Държавна сигурност още като войник. През 1950 г. е осъден на 5 години затвор за „вражески стихове и заговорническа дейност”. Съвсем млад е въдворен в концлагера „Белене”, където e въдворен на Първи и Втори обект.

  Отново е осъден през 1962 г. Излежава присъдите си в 6 затвора. Автор е на трилогията „Записки за българските страдания”, писваща репресиите в лагерите и затворите през 50-те и 60-те години. Депутат е от „БЗНС – Никола Петков” в 7-то Велико Народно събрание.

Екипът снима Петко Огойски в с. Чепинци, Софийско, където възрожденецът от ХХI е създал своеобразен етнографски музей. В него е запазил уникални реквизити от лагерите и затворите на комунизма. Сред тях са последният му къшей хляб от лагера „Белене”, който получава в деня на освобождаването му оттам през 1953 г., налъми с тайно укритие за бележки и лекарства в тока, както и затворническото му сандъче, в което съпругата му е изпращала колети, когато е бил политически затворник.

Какво е преживял в лагера „Белене” Огойски разказва пред камерата на мястото на някогашния Втори обект на остров Персин. Кадри с бившия лагерист са заснети и на кариерата на някогашния лагер „Слънчев бряг” край Ловеч.

Във филма Петко Огойски разказва и за натиска, на който е бил подложен от Държавна сигурност да бъде вербуван и да подпише декларация за сътрудничество, което той не прави. Неотдавна той беше обявен за регистриран от ДС през 1958 г. в качеството на агент, от който репресивният апарат на Държавна сигурност се отказва още на следващата 1959 г. с мотива, че не е изпълнявал поставените му задачи.

Сценарист на поредицата „Отворени досиета” е разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов. Режисьор на 27-минутната документална лента за Петко Огойски  е Димитър Коцев – Шошо, а оператор е Венцислав Нешев.

Филмът се публикува с информационна и образователна цел.


"Отворени досиета”, част 1 – Пето Огойски | Източник: bnt.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов