|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филми
БНТ почита паметта на бившата лагеристка при комунистическия режим Цветана Джерманова ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 21 Февруари 2024 14:26

 

alt

 

БНТ ще почете паметта на починалата на 19 февруари 2024 г. Цветана Джерманова – последната доскоро жива лагеристка, преминала през комунистическите лагери „Ножарево“, „Босна“ и „Белене“, като излъчи документалния филм за нея утре, 22 февруари 2024 г., четвъртък от 20.00 часа по БНТ 2.

Това съобщи за desebg.com Катя Атанасова, продуцент на документалната поредица „Отворени досиета“ на БНТ, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Документалният филм с Цветана Джерманова бе заснет и излъчен през 2017 г. като един от 6-те филма във втория сезон на „Отворени досиета“.

В него родената в село Лесковец, Пернишко през 1928 г. Джерманова разказва за увличането си по идеите на анархистите, което става причина след 9 септември 1944 г. да не ѝ бъде разрешено да продължи образованието си във висше учебно заведение.

продължава>
 
Филмът „16-та република – предателството на БКП“ с излъчване на летен фестивал в София ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 12 Юли 2023 18:18

alt

 

Нашумелият в последните два месеца нов документален филм за едно от най-големите престъпления на тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков – „16-та република – предателството на БКП“ – може да бъде видях на Sofia Sumer Fest 2023 след успешните премиери и прожекции в кино „Одеон“ и в Дома на киното през май и юни.

Документалната лента, разкриваща двата тайни опита на комунистическата върхушка, водена от Живков, да присъедини България към СССР през 1963 и 1973 г., ще бъде излъчен на 15 юли, събота от 21.00 часа в лятното кино Южен парк II (зад музея „Земяна и хората“ в рамките на Sofia Sumer Fest 2023.

продължава>
 
Христо Христов: Филмът „16-а република – предателството на БКП“ е лекарство срещу късата памет ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Ема Иванова, в. "Трета възраст"   
Понеделник, 12 Юни 2023 15:38

alt

 

Сайтът desebg.com препечатва от многотиражния вестник „Трета възраст“ интервюто на журналистката Ема Иванова с Христо Христов, съсценарист на новия документален филм „16-та република – предателството на БКП“, чиято премиера бе неотдавна в кино „Одеон“ в столицата и предизвика огромен интерес.


На 31 май 2023 г. беше премиерата на новия документален филм „16-а република – предателството на БКП“, където сте съсценаристи с проф. Евелина Келбечева. От колко време подготвяте тази лента и защо сега, през 2023 г.?

– Първо, благодаря за интереса. „Трета възраст“ сте медия, която последователно се интересува от преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало, и това ви прави чест.

продължава>
 
Филмът „16-та република – предателството на БКП“ тръгна в кино „Одеон“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 10 Юни 2023 17:56

alt

 

От 10 юни 2023 г., събота, до 22 юни зрителите могат да видят нашумелия документален филм „16-та република – предателството на БКП“ най-напред във филмотечно кино „Одеон“.

Новата документална лента е продукция на фондация „Истина и памет“ и Нов български университет.

Премиерата бе на 31 май 2023 г. отново в „Одеон“ и предизвика небивал интерес, принуждавайки киното да пусне допълнителна безплатна прожекция след премиерното излъчване. От 10 юни прожекциите вече са платени.

Филмът проследява тайните опити на тоталитарния режим начело с Тодор Живков да слее България със СССР и да я превърне в 16-та съветска република.

Тайните предложенията, приети на пленуми на ЦК на БКП, са направени през 1963 г. и 1973 г., като основната политическа фигура в тях е Тодор Живков – генерален секретар на БКП.

В документалния филм са използвани оригиналните документи на БКП за двете национални предателства на компартията и Живков, съхранени в Държавна агенция „Архиви“.

В лентата участват известните български историци проф. Даниел Вачков, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов и доц. Живко Лефтеров.

продължава>
 
Огромен интерес беляза премиерата на филма „16-та република – предателството на БКП“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Юни 2023 07:33

alt

 

Огромен интерес беляза премиерата на документалния филм „16-та република – предателството на БКП“ снощи (31 май 2023 г.) в София.

Ръководството на столичното кино „Одеон“ бе принудено да организира втора, извънредна прожекция на филма веднага след премиерното излъчване, за да откликне на желанието на респектиращото множество, струпало се за премиерата много преди началния час.

Документалният филм е продукция на фондация „Истина и памет“ и Нов български университет.

Те са обединили усилията за създаването на документална лента с образователна цел, за да се знае истината за този срамен период от българската история, когато тайно от обществото БКП, ръководена от Тодор Живков, решават да предложат на господарите си в Кремъл България да се слее със Съветския съюз.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 18
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов