|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Без агенти на Държавна сигурност сред новоизбраните български евродепутати ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Юни 2024 18:20

alt

 

България няма да изпрати нито един бивш сътрудник на тоталитарните комунистически служби в новия Европейски парламент.

Това стана ясно днес, след като ЦИК официално обяви имената на 17-те новоизбрани български евродепутати.

Сред тях няма нито един от 9-те сътрудници на Държавна сигурност, които бяха разкрити сред кандидатите за депутати в Европейския парламент от Комисията по досиетата преди вота на 9 юни 2024 г., установи desebg.com.

Най-голям шанс да прати агент на ДС имаше наследницата на бившата комунистическа партия – БСП.

На второ място в нейната листа за Европейския парламент беше Румен Генчев, разкрит като секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г.

Генчев стана известен като вицепремиер и министър на икономическото развитие в злощастното правителство на БСП (1995-1997) начело с тогавашния им лидер Жан Виденов, донесло на България икономически колапс, фалит на банковия сектор, в резултат на което спестяванията на българите се изпариха и не на последно място те трябваше да преживеят и хлебна криза.

След икономическата катастрофа през 1997 г. Гечев напусна политиката и се отдаде на академична кариера като преподавател в УНСС. През 2013 г. БСП обаче го извади от нафталина и той се завърна като народен представител в следващите парламенти, включително и в последното 49-то Народно събрание (в него влезе като водач на листата на БСП в Плевен).

БСП, която на предишните евроизбори имаше 5-ма евродепутати, на тези се сгромоляса и успя да вкара едва двама.

Сред тях обаче не е Гечев, тъй като с минимална разлика в преференциите той е изпреварен от досегашния евродепутат на БСП Цветелина Пенкова.

Тя е и единствената от бившите 5-ма евродепутати на социалистите, която намери място в листата за евроизборите тази година. Другият евродепутат от БСП е водачът на листата ѝ Кристиан Вигенин.

Desebg.com припомня, че БСП вече е изпращала сътрудник на ДС в Европейския парламент в лицето на своя бивш депутат Евгени Кирилов, който беше евродепутат в периода 2007-2014 г.

Сред българските евродепутати няма агенти на комунистическите служби, но за сметка на това сред новите лица, които ще представят България в Брюксел, е пропагандаторът на Кремъл Петър Георгиев, преименувал се на Волгин, който като щатен служител на БНР е може би най-яркият пример за разпространение на тезите на Путинистката пропаганда в националните ни медии.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов