|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Щатен кадър на Шесто управление на ДС съветва министър Бойко Рашков ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 23 Януари 2022 21:40

alt

 

Съветникът в МВР Пламен Стоилов Фердов е работил за комунистическата Държавна сигурност в политическото “Шесто” управление, а също така е имал общ бизнес със собственика на “Инса ойл” Георги Самуилов, който е сочен като близък до депутата Делян Пеевски, съобщи тази седмица сайтът bird.bg.

Комисията по досиетата е обявила Фердов като щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия.

Той е назначен за разузнавач през август 1987 г. Сред постиженията му е вербовката на явочник “Витоша” (Емил Иванов Вълчев) през 1989 г.

Бащата на Пламен Фердов – Стоил Фердов също е бил в структурите на ДС като н-к на отдел в Второ управление (контраразузнаване) и е изкарал курс в СССР. Бил е и генерален консул в Минск от 1989 г. до 1992 г.

През 1999 г. Пламен Фердов и Георги Самуилов стават съдружници в дружеството “Инса Трейдинг”, което се занимава с търговия с петролни продукти.

Георги Самуилов е бивш директор на петролния бизнес на “Мултигруп” и след разпада на групировката създаде “Инса Ойл”, която има рафинерия в гр. Раковски. Оригиналната фирма “Инса” е създадена през 1995 г. а, “Инса Ойл” се появява през 2001 г.

“Инса Ойл” нашумя след акция на НСБОП през март 2006 г., когато водените от тогавашния директор на службата Ваньо Танов антимафиоти откриха фалшиви горива за над 50 млн. лв. Тогава Самуилов заяви, че е жертва на поръчка на конкуренцията.

Месец преди акцията на НСБОП Георги Самуилов продава дяловете си в “Инса Трейдинг” на Пламен Фердов и Васил Николов, сочат документи в Търговския регистър. С продажбата той е заличен като съдружник във фирмата.

От сайта bird.bg са се опитали да да се свържат за коментар с Фердов, с пресцентъра на МВР и лично с Бойко Рашков по телефона, но нито един от тях не отговорил на обажданията.

Неотдава при друг скандал с назначени в политическия кабинет на министъра на външните работи Теодора Генчовка сътрудници на комунистическите тоталитарни служби премиерът Кирил Петков взе отношение и се стигна до тяхното освобождаване.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов