|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП се опитва да пробута в КЕВР сътрудник на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Януари 2022 08:47

alt

 

БСП се опитва да уреди с пост в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Таско Ерменков, бивш щатен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, стана известно във вторник (18 януари 2022 г.), когато управляващата коалиция („Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България) внесоха поправки в Закона за енергетиката.

С поправките се намалява броя на членовете на Комисията от 9 на 5 и се прекратяват мандатите на настоящите юридическия и икономическия комисари, които са излъчени от ГЕРБ и ДПС.

Сайтът Медиапул посочи, че по неофициална информация от „Позитано“ 20 ще се опитат да вкарат в КЕВР Таско Емренков, който е член на тясното ръководство на БСП и един от малкото приближени на Корнелия Нинова, който все още не е уреден с пост.

Целта е Ерменков да бъде избран на мястото на един от двамата членове на регулаторния енергиен орган, чийто мандат е изтекъл още преди законодателните промени да бъдат приети.

Таско Ерменков беше депутат от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание (2013-2021), но на последните парламентарни избори за 47-я парламент не бе водач на листа и не бе избран за народен представител.

Ерменков е бивш изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност (2003-2010), откъдето беше освободен при първия кабинет на ГЕРБ.

В своята професионална кариера обаче Ерменков е щатен кадър на военното разузнаване по време на комунистическия режим от 1982 г.

Преди това завършва Московския държавен институт за международни отношения (1976-1981), а от септември 1981 г. до септември 1982 г. работи във ВТО „Трансимпекс" като специалист по вноса в звено „Внос-износ на вагони, жп оборудване и гарова техника".

Личното му кадрово дело обаче разкрива, че той се има редица отрицателни атестации, а задграничната му мисия през 1990 г. в Берлин приключва със скандал и неизпълнение на заповедите на резидента на военното разузнаване в Източен Берлин.

Причината е, че Ерменков на всяка цена е искал да се прибере в България с един от служебните автомобили (западна марка), който е искал да закупи на изгодна цена.

Бившият депутат е известен със скандалното си поведение. През март 2018 г. в профила си във Фейсбук той написа, че 90% от хората в Крим са гласували за Владимир Путин въпреки анексирането. В поста си той се обръна към САЩ, Германия, Франция и Европейския съюз с думи на Христо Ботев, че „вий сте идиоти”.

През месец май същата година Ерменков забърка нов скандал със свой пост в социалната мрежа, в който твърдеше, че е получил сигнал да не пие вода от чешмата в София, защото била „отровна“.

Вижте кадровото досие на Таско Ерменков във военното разузнаване – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов