|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент „ТОНИ” на ДС оглави Федерацията по волейбол ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Неделя, 15 Март 2020 11:45

alt

 

Общото събрание на Българската федерация по волейбол (БФВ) избра единодушно в петък (13 март 2020 г.) Любомир Ганев за нов председател на Управителния съвет.

Бившата волейболна звезда сменя на този пост досегашния председател Данчо Лазаров, който близо 20 години бе начело на БФВ.

На изборното общо събрание присъстваха 82-а представители на клубове от общо 105 членове. Ганев, чиято кандидатура бе единствената, събра 82 гласа.

Той ще води федерацията за 4 години, с опция за още един 4-годишен мандат, след като делегатите гласуваха тези правила.

При избора на Любомир Ганев медиите пропускаха да припомнят, че той е разкрит като агент на Държавна сигурност.

Desebg.com припомня, че през 2015 г. Комисията по досиетата установи и огласи неговата принадлежност към репресивния апарат на БКП при проверката на Българския олимпийски комитет.

Тогава Ганев бе проверен в качеството му на член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет и зам.-председател на БОК.

От запазените архивни документи за него в ДС бе установено, че той е привлечен като агент от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР, б.а.) през 1987 г. под псевдонима „ТОНИ”.

Тогава Ганев е бил 21-годишен и е бил военнослужещ, състезава се в ЦСКА и е военизиран. Логично е към него да проявява интерес именно ВКР, тъй като военното контраразузнаване изпълнява функцията на политически орган на БКП в армията.

Архивите разкриват, че в кръга на събираната от ВКР информация е настроенията и коментарите по различни теми в отделните поделения, а вероятно и в спортните среди на хората, свързани с армейските спортни клубове.

След обявяване на принадлежността му към ДС Ганев отрече да е бил агент. „Първо искам да кажа, че такова нещо никога не е имало. Никой никога не ми е предлагал да стана агент. Аз даже не знам какво означава агент. С приятели се майтапим, че съм Агент 007 или Агент XXL, защото съм голям”, заяви тогава той.

Досието му не е намерено. Принадлежността му е обявена на базата на картони в картотеката и вписване в регистъра за агенти на ВКР.

При тайното прочистване на досиетата по време на министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев през 1990 г. указанията му за прочистването на документите на действащите сътрудници на ДС, чиито дела се намират в касите на оперативните работници в съответните структури на ДС, са те да се унищожават по места.

В случая с досието на агент „ТОНИ”, който е действащ към 1990 г., в Комисията по досиетата не е открит протокол за унищожаването на делото в Трето управление на ДС – военното контраразузнаване.

Избирането на Любомир Ганев за председател на УС на Българската федерация по волейбол е поредния случай на избор на сътрудник на тоталитарните комунистически служби на ръководен пост.

През октомври 2019 г. за председател на Българския футболен съюз бе избран Михаил Касабов – друг агент на ДС („ИВАН” от 1986 г.), а отскоро издирваният официален собственик на футболен клуб „Левски” Георги Попов, сочен за дясна ръка също издирвания от прокуратурата Васил Божков, също се оказа агент на ДС („КИТИН” от 1988 г.).

Вижте повече за агент „ТОНИ” в Регистъра на сътрудниците – ТУК. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов