|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент на ДС изплува в руския опит за освобождаването на Васил Божков от ареста в Абу Даби ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 13 Февруари 2020 13:31

alt

 

Агент на бившата Държавна сигурност изплува зад опита за освобождаването на издирвания хазартен бос Васил Божков, който е задържан в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби.

Новината, че той е бил посетен от руски граждани, които са се застъпили за освобождаването му, бе разгласена в сряда (12 февруари 2020 г.), а днес (13 февруари 2020 г.) в свое разследване ТВ ”Европа” оповести, че тази среща по неофициална информация е била уредена от официалния собственик на футболен клуб "Левски" и сочен за дясна ръка на Божков – бизнесмена Георги Попов.

Попов, който също е задържан в Обединените арабски емирства, е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите ОАЕ.

ТВ „Европа” припомня, че Георги Попов е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност от 1988 г. под псевдонима „КИТИН”.

Неговата принадлежност към ДС е установена и обявена за първи път от Комисията по досиетата през 2013 г. при проверката на контролните и надзорните органи на "Централна кооперативна банка" АД.

Георги Попов е проверен в качеството си на член на Надзорния съвет в периода 2002-2003 г. През 2017 г. Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на директорите на инвестиционно дружество „Реал финанс” АД (1999-2002).

През същата година Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на директорите на българска федерация Джудо (199-2002).

ТВ „Европа” съобщава, че ръзките на Георги Попов с руските служби датират още от времето на социализма.

От 1983 г. до 1987 г. той работи като специалист в „ИНКО“ – едно от държавните дружества за прикритие на дейността на Научно-техническото разузнаване.

От края на 1987 г. е на работа в държавната оръжейна фирма„Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия период на прехода.  

За секретен сътрудник на Управление „Научно-техническо разузнаване” (УНТР) в Първо главно управление на ДС  той е вербуван от майор Йото Йотов през 1988 г.

От март 1989 г. е привлечен в УНТР за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника.  

Секретен сътрудник „КИТИН“ е участвал активно в оперативната дейност на резидентурната група на УНТР-ПГУ-ДС в ТП „Кинтекс“.

Присъствал е на срещи с особено важни агенти с псевдоними „ВАЦЕК“ и „ПЕЛИНОВ“, работи самостоятелно с предадената му връзка Алън Симънс.  Тримата се занимават основно с доставката през австрийски и швейцарски фирми на ембаргова електроника и оборудване за Съветския съюз, разкрива ТВ „Европа”.

През април 1991 г. е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба, правоприемник на ПГУ-ДС и преминава в частния сектор.

За пръв път Георги Попов  получава медийно внимание през 2000 г., когато купува чрез "Йорсет Холдингс (България) ЕООД - активите на фалиралата "Първа частна банка", чийто шефове, сред които Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са агенти на Държавна сигурност.

Според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. Повечето от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Според неофициална информация именно с помощта на Георги Попов Божков успява да придобие от грузинското правителство и 25 % от акциите на националната лотария в страната.

Преди обвързаността му с Божков да се превърне във факт, Попов е сред най-приближените хора на друг популярен български олигарх – Христо Ковачки, чието име наскоро отново излезе на преден план с изгарянето от негови мощности на големи количества боклук.

След кариерата на Георги Попов (известен сред своите познати като „Джордж“) в държавни дружества, той е синдик на „Първа частна банка“, а по-късно се ориентира изцяло в развитието на собствен бизнес, участвайки в различно качество в десетки търговски дружества с разнороден предмет на дейност, в част от които е в съдружие с руски граждани. Причината за избор на подобни партньори е една: добрите контакти и обвързаността на бившия сътрудник на ПГУ с Руската федерация и граждани на държави от бившия СССР.

Недосегаемият доскоро хазартен бос Васил Божков бе задържан на 31 януари 2020 г. в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, след като българската прокуратура го обяви за международно издирване, повдигайки му куп обвинения, към които днес бяха прибавени и търговия с влияние и незаконно съхранение на антични ценности.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов