|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент на ДС и кредитен длъжник оглави Българския футболен съюз ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Октомври 2019 18:13

alt

Досегашният вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов оглави съюза днес до насрочването на нов конгрес.

Медиите обаче пропуснаха да отбележат, че Касабов е разкрит като агент на бившата Държавна сигурност.

Неговата агентурна принадлежност е оповестена от Комисията по досиетата при проверката на кредитните длъжници към „Банка за земеделски кредит” (БЗК) през септември 2016 г.

Според огласените данни Михаил Касабов е вербуван като агент от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонима „ИВАН” през 1986 г.

Той е сътрудничил на 03 отдел „ФРГ, Австрия, Франция” във ВГУ по линия на Западна Германия.

В архива на ДС са запазени документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, съдържащи се в лично дело; вписване на името му в регистрационен дневник, както и картони на неговото име в картотеката на ДС.

Разкриването е в качеството му на член на управителен орган (Общо събрание) – съдружник във фирма –длъжник – "АСТРА СПОРТ" ООД, гр. София.

Според списъка на БНБ за кредитните длъжници въпросното дружество има два дълга към БЗК в размер съответно на 924 млн. и 340 млн. неденоминирани лева, и лихви към главницата в размер на 159 млн. и 8 млн. лева.

За втори път принадлежността на Касабов към ДС е огласена от Комисията по досиетата при проверката на БФС през 2017 г. в качеството му на вицепрезидент от 15.12.1995 г.

Михаил Касабов е роден през 1955 г. в София. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Във визитката му на страницата на БФС е посочено, че започва работа почасово в Международния отдел на футболния съюз през 1979 г. След като се дипломира през 1982 г. той е назначен като специалист в същия отдел. От 1984 до 1985 г. заема длъжност във ФК „Левски”. След това се връща в БФС като началник на Международния отдел.

През 1987 г. е избран за вицепрезидент на ФК „Витоша”, името под което играе разформированият от ЦК на БКП „Левски-Спартак”, след скандалния финален мач за купата на България през 1985 г. с ЦСКА, който пък тогава е прекръстен на ФК „Средец”.

От 1991 до 1994 г. Касабов е член на изпълнителното бюро на ФК „Левски”.

През 1995 г. Михаил Касабов е избран за вицепрезидент на БФС, пост който заема и в момента.

В биографията му на страницата на БФС е посочено също така, че през 1975 г. става член на ФК „Байерн Мюнхен” и е носител на сребърна и златна значка на клуба.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов