|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Социолог, секретен сътрудник „ВИКТОР”, даде победата на евровота на БСП ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Сряда, 23 Януари 2019 20:36

alt

Юлий Асланов, собственик и управител на социологическа агенция „Афис”, прогнозира победа на БСП на евроизборите, ако те се провеждат днес.

Такива резултати показва социологическото изследване, проведено миналата седмица от „Афис”, на чиито резултати беше дадена гласност в сряда от почти всички медии.

Според изследването, ако евровотът, който трябва да се състои у нас на 26 май тази година, беше сега БСП го печели с 24,2%, следвана от ГЕРБ с 23% и ДПС със 7%.

Освен като социолог, завършил в Москва, Асланов е известен и като секретен сътрудник, вербуван от Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване при комунизма, б.а.) през 1985 г. под псевдонима „ВИКТОР”, макар медиите днес да пропускат да отбелязват този факт.

Неговата агентурна принадлежност бе осветена от Комисията по досиетата през 2009 г. при проверката на печатните медии в качеството му на коментатор във в. „Политика”. Впоследствие при проверката на социологическите агенции през 2011 г. принадлежността му към РУ-ГЩ отново бе потвърдена.

Според изследването на социологическата агенция на Асланов междинните електорални нагласи в обществото в момента са изравнени и това се отразява на изравнените шансове на БСП и ГЕРБ на предстоящите евроизбори.

Самият Асланов, който е член на БСП, заяви днес пред Би Ти Ви, че с изследването си не помагал на лидера на БСП Кортелия Нинова, а просто такива били резултатите наанкетираните от агенцията му 1010 пълнолетни български граждани.

Преди две години по това време същата роля игра агенция „Галъп интереншънъл” и Андрей Райчев. Тогава при социологическите прогнози за предсрочните парламентарни избори през март 2017 г. за 44-то Народно събрание „Галъп” на известните социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев „прогнозираше” отново победа за БСП с 28,7%, следвани от ГЕРБ с 27,6%.

Седмица преди изборите тази прогноза се увеличи на 3% в полза на БСП. Парламентарните избори обаче бяха спечелени от ГЕРБ с 33,5% срещу 27,9% за БСП.

Други подобни „социологически изследвания” в полза на БСП в предходните години е правил и социологът Кольо Колев от „Медиана”, заради което даже получи прякор „Червен Кольо”.

 


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов