|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Радев назначи висш военен с досие за началник на щаба на Сухопътните войски ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 03 Юли 2017 21:04

alt

С указ на президента Румен Радев от днес (3 юли 2017 г.) за началник на щаба на Сухопътните войски е назначен полковник Николай Караиванов, който е удостои с висшето офицерско звание „бригаден генерал”.

Тържествената церемония се състоя в президенството, като на нея във висши офицерски звания и нови длъжности бяха удостоени още двама военни.

Предложението за назначаването на Караиванов с президентски указ за началник на щаба на Сухопътните войски и за получаване на висшето офицерско звание „бригаден генерал” е направено от правителството на Борисов – 3 в края на юни 2017 г.

През 2015 г. при проверката на извършените кадрови промени в политическия кабинет и ръководните длъжности в Министерството на отбраната Николай Караиванов (1962) е разкрит като агент на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) под псевдонима „МАЙК” от юни 1991 г., буквално броени дни преди да бъде отменен Указа за Държавна сигурност, с който юридически престава да съществува тоталитарния апарат на репресивните органи на БКП.

Според изнесените от Комисията данни в архивите на ДС са запазени собственоръчно написано агентурно сведение, документ от ръководилия го щатен служител, регистрационна бланка, съдържащи се в лично и в работно дело и картон обр. 4.

Караиванов тогава е проверен и разкрит в качеството си на зам.-директор в министерството. Назначението му става факт при тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев (БЗНС).

Караиванов е зам.-директор на дирекция „Оперативна подготовка”. Той е завършил военната академия „Г. Раковски” и е на служба от 1985 г.

Това не е първото назначение на сътрудник на тоталитарните служби в армията през последните години. Факт е, че то става, когато министърът на отбраната Красимир Каракачанов (ВМРО) също е агент.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов