|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на контраадмирал Митко Петев, началник на Военна академия и командир на МВС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Други
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Юни 2015 13:48

alt
Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) публикува досието на контраадмирал Митко Петев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски” и командир на Военноморските сили (ВМС).

Той има 25 години служба във ВМС и редица специализации на Запад. В периода 2011-2014 г. е командир на Военноморска база „Атия”, а през юни 2014 г. по предложение на кабинета Орешарски с указ на президента Росен Плевнелиев беше назначен за ректор на Военната академия.

В края на месец април тази година по предложение на правителството на Борисов с указ на президента Плевнелиев той беше освободен от поста началник на Военна академия и назначен за командир на Военноморските сили, считано от 30 юни 2015 г.

Принадлежността на Митко Петев към бившата Държавна сигурност беше разкрита от Комисията по досиетата през октомври 2014 г. при проверката на лицата, заемащи ръководни постове във Военна академия „Г. С. Раковски”.

Тогава стана ясно, че през 1987 г. първоначално той е привлечен от ВКР (Трето управление на ДС, военното контраразузнаване) като доверено лице. През март 1991 г. е вербуван под  псевдонима „СЛАВОВ” като агент на ВКР, което по това време е прехвърлено към Генералния щаб на Министерството на народната отбрана.

В досието са запазени устни сведения, оформени документално от оперативния работник. Интересното в тях е, като доверено лице Петев дава информация за нередности в бойната подготовка на фрегата „Смели”, на която по това време служи, както и за пропуски в техническата поддръжка на кораба, констатирани още при  получаване на кораба от СССР в края на 1989 г.

От дейността като агент на ВКР в досието са запазени само две сведения, получени устно и оформени документално от оперативния работник. Те се отнасят до някои офицери от ВМС и до едно посещение на западни военни аташета на фрегата „Смели” през 1991 г.

Потърсен за коментар от desebg.com контраадмирал Петев заяви, че не е сътрудничил на органите на ВКР, нито е давал съгласието си да бъда вербован като техен агент. Според него документите, които са използвани за определяне принадлежността му към ВКР, са с недостоверно съдържание.

Запознайте се подробно с досието на контраадмирал Митко Петев в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов