|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на Николай Иванов, посланик в Доха ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Юни 2011 12:14

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн досиетата на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега са публикувани онлайн досиетата на:

.

 

 

В тази част се представя досието на Николай Иванов (1950), извънреден и пълномощен посланик в Доха, Катар. Той беше обявен от комисията по досиетата като агент „Калчев” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1981 г., отдел 04 (Турция).

Преди да поеме дипломатическия пост Николай Иванов е бивш съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси. Като посланик в Доха встъпва в длъжност през октомври 2009 г. по време на кабинета на Бойко Борисов.

От досието му е запазен само рапорта за вербовката му, утвърден през 1981 г. от тогавашния началник на отдел 04 във ВГУ полк. Красимир Саманджиев, който през 1990 г. се издига в зам.-министър на вътрешните работи, получава генералско звание и оглавява Националната служба за защита на конституцията (контраразузнаването, впоследствие Национална служба „Сигурност”).

От наличието само на картони на името на Николай Иванов, както и регистрационната бланка и рапорта за вербовката му може да се предположи, че досието на агент „Калчев” е било унищожено в началото на 1990 г. според инструкциите, дадени в строго секретната от особена важност заповед на тогавашния министър ген. Атанас Семерджиев за прочистване на досиетата на агентурния апарат на Държавна сигурност.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов