|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на Пламен Грозданов, посланик в Москва ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Юни 2011 09:10

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.


В поредицата досега бяха публикувани онлайн досиетата на:

.

 

 


Следващото онлайн досие е на Пламен Грозданов (1950), извънреден и пълномощен посланик в Руската федерация от януари 2007 г. , назначен с указ на президента Георги Първанов.

Той завършва Висшия икономически институт в София и Дипломатическата академия в Москва (1980). От 1977 до 1992 г. работи в МВнР  на различни длъжности. Бил е втори и първи секретар на посолството във Финландия, завеждащ сектор „Общо събрание на ООН и ИКОСОС”, зам.-началник на отдел „Международни икономически организации”, зам.-постоянен представител на България в ООН в Женева.

Зет е на Дража Вълчева, член на ЦК на БКП, на Държавния съвет и зам.-председател на Министерския съвет и министър на образованието през втората половина на 70-те години на миналия век.

В периода  1992-2006 г. Грозданов се занимава с бизнес, с консултантска дейност в корпоративния частен банков и инвестиционен сектор, а също и в производство на вино. Бил е изпълнителен директор на ТСБанк, директор на "Алфа-Виктория"АД, осем години е директор на "Домейн Бойар", а след това е директор по инвестиции в TBI - България АД.

В различни периода е бил в Съюза на работодателите, в Българо-руската търговско-промишлена палата. Името му се свързва с пенсионен фонд "Доверие", с управата на Българската фондова борса, с Черноморската технологична група. Фигурирал е в общо 12 управителни съвети на институции и е ръководил пет компании.

Пламен Грозданов беше обявен от комисията по досиетата в качеството му на секретен сътрудник „Крежов” на Първо главно управление на ДС от 1989 г. Архивните материали са него за сбор от лично и работно досие, каквото по инструкцията за оперативния отчет са се завеждали на всеки агент.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов