|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на посланик Иво Петров в Берлин, 1 том ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 26 Май 2011 05:51

 

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

През февруари 2011 г. президентът Георги Първанов заяви публично, че е прочел голяма част от досиетата на посланиците и не намира морални основания за освобождаването им.

Президентът обаче не направи публични материалите, свързани с агентурното минало на посланиците, които е назначил. В резултат на отказа му министърът на външните работи Николай Младенов беше принуден да решава проблема като заобиколи държавния глава.

.

 

МВнР започна процедура по прибирането на посланиците с досиета в София по служебен път (всички подробности за обявяването на сътрудниците на ДС в българската дипломация и развитието на темата може да откриете в рубриката "Сагата с дипломатите").

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега бяха публикувани онлайн досиетата на:

 

Любомир Кючуков, посланик в Лондон;
Иван Христов, посланик в Мадрид;
Атанас Младенов, посланика в Рим;
Любомир Тодоров, посланик в Токио;
Венцислав Иванов, посланик в Каракас;
Раковски Лашев, посланик в Скопие.

 

Следващото онлайн досие е на Иво Петров (1948), посланик в Берлин. Държавна сигурност.com публикува подробно съдържанието на архивите за него в 7 части, но сега представя документите за агентурното му минало едно към едно.

Петров беше обявен за секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1986 г., под псевдонима „Осенов”. Неговото досие е със сравнително запазено съдържание. Състои се от 2 тома – лично агентурно дело и работно дело, като публикуването им ще бъде в две части за по-лесно запознаване.

Настоящата част съдържа 1 том – личното дело на секретен сътрудник „Осенов” – Иво Петров.

1 том 1 се състои от 103 листи. Делото не е подшито и прошнуровано съгласно изискванията на строго секретната Инструкцията за оперативния отчет на Първо Главно управление на ДС от 1976 г.

Архивните материали показват кариерното му развитие преди 10 ноември 1989 г. в МВнР. След промените Иво Петров заема следните длъжности:

 

  • Служител в МВнР (1990-1993);
  • Постоянен представител, посланик във Виена (1993-1998);
  • Ръководител на управление „Европейска интеграция” в МВнР(1998);
  • Специален представител на Генералния секретар на ООН за Таджикистан и ръководител на Мисията на наблюдателите на ООН в Таджикистан (1999-2000);
  • Постоянен представител на България към ООН и ОССЕ и посланик във Виена (2002-2005);
  • Заместник на Специалния представител на Генералния секретар на ООН за Грузия и заместник-ръководител на Мисията на наблюдателите на ООН в Грузия (2005-2009).

 

От 7 април 2009 г. той официално представя България в Берлин, Германия, назначен с указ на президента Георги Първанов.


Архивните материали от досието се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

 

Премини към 2 том от досието на Иво Петров оттук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов