|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на посланик Любомир Тодоров в Токио ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Неделя, 22 Май 2011 11:29
fasha

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

През февруари 2011 г. президентът Георги Първанов заяви публично, че е прочел голяма част от досиетата на посланиците и не намира морални основания за освобождаването им.

Президентът обаче не направи публични материалите, свързани с агентурното минало на посланиците, които е назначил. В резултат на отказа му министърът на външните работи Николай Младенов беше принуден да решава проблема като заобиколи държавния глава.

.

 

МВнР започна процедура по прибирането на посланиците с досиета в София по служебен път (всички подробности за обявяването на сътрудниците на ДС в българската дипломация и развитието на темата може да откриете в рубриката "Сагата с дипломатите").

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега бяха публикувани онлайн досиетата на:

 

 

Четвъртото досие е на Любомир Тодоров (1951), извънреден и пълномощен посланик в Токио от ноември 2009 г. Назначен е с указ на президента Георги Първанов. Тодоров беше разкрит като агент "Александър" на Шесто управление на ДС от 1975 г. и след това като агент "Джими" на Второ главно управление  на ДС от 1984 г.

Любомир Тодоров завършва английската гимназия в Русе (1970), външна търговия в Икономическия институт в Прага, Чехия (1976) и дипломация в Дипломатическата школа в Москва (1980 – 1983). Заемал е следните постове:

 

 • Трети секретар в посолството на Република България в Прага (1977 – 1980);
 • Референт за Чехословакия в източноевропейския отдел на МВнР (1983 – 1984);
 • Втори секретар в посолството на Република България в Прага (1984 – 1988);
 • Референт за Япония в азиатския отдел на МВнР (1988 – 1991);
 • Съветник, заместник-посланик в посолството на България в Токио (1991 – 1994);
 • Парламентарен секретар в Министерството на финансите (1994 – 1996);
 • Консул и и.д. генерален консул в Сидни, Австралия (1996 – 2000);
 • Заместник-директор и директор на дирекция "Консулски отношения" в МВнР (2000 – 2002);
 • Директор на дирекция "Америка" и говорител на МВнР (2002 – 2004);
 • Посланик на Република България в Австралия (2004 – 2008);
 • Директор "Държавен протокол" в МВнР (2008 – 2009).

 

Материалите за него са групирани в лично дело и работно дело, но и двете дела са прочистени. Според  малкото запазени документи е видно, че Любомир Тодоров е бил вербуван през 1975 г. от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, отдел 02 (студенти и младежи) под псевдонима „Александър”. Използван е по линия на контрола на български студенти и дипломати в Чехословакия, когато е 24-годишен.

Впоследствие е изключен от агентурния апарат. През 1984 г. е възстановен като агент под псевдонима „Джими”, но за Второ главно управление на ДС. Дейността му е прекратена през 1990 г.

Личното дело е прочистено и заверено с печат и прошнуровано едва през октомври 1996 г., като в него са оставени само 16 листа. Същото се отнася и за работното му досие, в което е оставен само един лист с донесение. Няма отбелязана дата, кога е извършено унищожаването на материали, нито, кога е преведено във вид (прошнуровано и подпечатано) съгласно Инструкцията за оперативен отчет на ДС.

Архивните материали от досието се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов