|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на посланик Атанас Младенов в Рим ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Май 2011 09:08

fashaСайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път ще се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

През февруари 2011 г. президентът Георги Първанов заяви публично, че е прочел голяма част от досиетата на посланиците и не намира морални основания за освобождаването им.

 

По думите му колкото повече се запознава с материалите, толкова е по-убеден, че това е правилната позиция. . С този аргумент той отказа да подпише укази за отзоваването им, поискани още през декември 2010 г. правителството на Бойко Борисов, а след това и с обща декларация от всички парламентарно представени политически сили без БСП.

 

Президентът обаче не направи публични материалите, свързани с агентурното минало на посланиците, които е назначил. В резултат на отказа му министърът на външните работи Николай Младенов беше принуден да решава проблема като заобиколи държавния глава.  МВнР започна процедура по прибирането на посланиците с досиета в София по служебен път (всички подробности за обявяването на сътрудниците на ДС в българската дипломация и развитието на темата може да откриете в рубриката "Сагата с дипломатите").

С публикуване на досиетата на посланиците едно към едно Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега бяха публикувани онлайн досиетата на:

 

 

Третото публикувано онлайн досие е на посланика в Рим Атанас Младенов (1960). Той е назначен на този пост през август 2007 г. с указ на президента Георги Първанов. През декември 2010 г. беше обявен от комисията по досиетата като агент „Вихър” на Второ главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаването) от 1987 г.

Досието му представлява лично агентурно дело, в което са запазени минимални по обем материали. От последната страница на папката е видно, че досието е било разделено през 2008 г.

В решението на комисията по досиетата е посочено, че тя разполага с документи, удостоверяващи принадлежността на Младенов към органите на ДС след 10 ноември 1989 г.

Атанас Младенов е завършил Московски държавен институт за международни отношения. В МВнР работи от 1987 г., същата година, когато е вербуван за агент на ДС. Бил е в посолствата на България в Пхенян (КНДР) и Сеул, република Корея (от документите в досието му е видно, че през 80-те години той е вербуван като агент по корейска линия в София).

Заемал е поста пълномощен министър и директор на дирекция „Европа“ (2004–2007). Като посланик в Рим е акредитиран и в Малта и Сан Марино.

Архивните материали от поредицата „Виж кой представлява България пред света” се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов