|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент Маринов – от „син” дипломат и министър до „червен” кандидат-кмет ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Февруари 2012 19:10

Стоян Сталев, агентът на бившата Държавна сигурност, който единствен успя да поднесе на тепсия възможност пред Конституционният съд за ревизия на закона за досиетата, е роден на 5 декември 1952 г. в София.

Баща му е един от корифеите в българското право – Живко Сталев (председател на ЦИК при първите демократични избори през 1990 г. и председател на Конституционния съд в периода 1997-2000 г.).

Стоян Сталев завършва Софийския университет „ Св. Климент Охридски“, след което работи като адвокат и като научен сътрудник в Института по правни науки към БАН. Негов дългогодишен зам.-директор е баща му Живко Сталев.

Преди промените Стоян Сталев се специализира в морско право, което преподава в Софийския университет.

След 10 ноември 1989 г. влиза в политиката покрай Желю Желев. Когато през август 1990 г. той е избран за председател – президент Стоян Сталев е един от първите му щатни юридически съветници.

.

Позицията при президента Желев отваря пътя на Стоян Сталев към дипломацията. От 18 март 1991 г. по време на коалиционния кабинет Попов той е назначен за извънреден и пълномощен посланик в Бон, Германия. На този пост остава 7 години – до август 1998 г.

За кратко в този период от февруари до май 1997 г. се издига до министър на външните работи в служебното правителство на Софиянски (в едно интервю от декември 2010 г. бившят премиер и кмет на София заявява по повод агентурното минало на Сталев, че застава зад него).

През 1997 г. Ерих Шуман, собственик на германската медийна групировка ВАЦ, в интервю заявява, че в началото на 90-те години тогавашният посланик в Германия Стоян Сталев ги е убедил в идеята да инвестират в България.

От август 1998 г. Стоян Сталев получава следващия си дипломатически пост – посланик в Анкара, Турция. По време на това му назначение управлява правителството на Иван Костов (СДС), министър на външните работи е Надежда Михайлова, а президент е Петър Стоянов. Сталев е посланик в Турция до март 2006 г.

След завръщането си в България е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (март 2006 г.).

През лятото на 2006 г. името на Стоян Сталев се спряга на „Позитано” 20 за евентуален кандидат-кмет на левицата в София. Той е един от номинираните и приема номинацията. До балотажа стигат Бриго Аспарухов и Георги Кадиев, където генералът печели. Преди отсяването на номинираните Стоян Сталев съобщава, че отказва да участва в битката за кметското място в София. Шефът на градския съвет на БСП Румен Овчаров му благодари, че е приел и отстоявал номинацията.

Като директор на Българската агнция за инвестиции името на Стоян Сталев се споменава често от неправителствените организации във Вънра във връзка с придобиването на 118 -те декара крайбрежна ивица, продадени на "Холдинг Варна" за сумата от 11,7 млн. лв. от бившия областен управител на Варненска област Христо Контров. Холдингът, свързван с "Химимпорт", е придобил част от крайбрежната ивица на Варна срещу 50 евро на кв.м. Сделката е сключена от Контров само дни преди парламентарните избори през лятото на 2009г.

След като продажбата става обществено достояние бившият областен управител обяснява, че е извършил продажбата по разпореждане на тогавашния изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Той от своя страна мотивира действията си със статута на инвеститор "Клас А", който "Холдинг Варна" получи именно за проекта си "Алея Първа" още през 2007 г. Съгласно закона такъв сертификат дава право на инвеститора да придобива и прилежащи терени, ако те са необходими за реализацията на намеренията им.

През февруари 2008 г. комисията по досиетата огласява проверката за принадлежност към ДС на съставите на Министерския съвет от 10 ноември 1989 г. насам. Сред имената е и това на Стоня Сталев в качеството му на министър на външните работи в служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г. След публикуването на решението Сталев отрича да е давал съгласие за сътрудничество, но потвърждава, че е бил търсен от службите. Тогава не се възползва от правото си на защита по закона за досиетата.

През април 2010 г. при правителството на Борисов Сталев подава оставка като директор на Българската агенция за инвестиции. Като мотив за оттеглянето си посочва  лични причини. Няколко месеца по-късно, през юли 2010 г. Стоян Сталев е  избран за член на надзорния съвет на поизводителят на акумулатори "Монбат".

През декември 2010 г. името му отново попада в списъците на сътрудници на ДС – този път при проверката на дипломатите в качеството му на посланик в Германия и Турция. През 2011 г. завежда дело във Върховния административен съд срещу второто решение на комисията по досиетата.

В края на декември 2011 г. (преди обявяването на агентите в Светия Синод) Българското юридическо дружество, в чийто състав влиза Стоян Сталев обяви текстовете от закона за досиетата за проверка на религиозните общности за противоконституционни и призова премиера Бойко Борисов заедно с управляващото мнозинство в парламента да ги отменят.

Малко преди това 3-членен състав на ВАС възприема тезата на адвокатите на Стоян Сталев и поднася на Конституционния съд възможност да обяви за противоконституционен един от основните текстове в закона за досиетата, на чието основание през последните пет години са обявени стотици агенти на ДС с унищожени или прочистени досиета.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов