|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Предложеният за посланик в Северна Македония дипломат – с ДС семейно наследство ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Февруари 2024 12:58

alt

 

Преди два дни експертът от Министерството на външните работи Желязко Радуков бе представен като дипломатът, който е предложен бъде новият посланик на България в Северна Македония.

Той трябва да смени сегашния посланик в Скопие Ангел Ангелов, чийто мандат изтича през юни 2024 г., а предложението е на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

В разпространената в медии професионална биография на Желязко Радуков той е представен като кариерен дипломат с опит в редица области със страните от Западните Балкани.

Професионалното му развитие преминава в дирекция „Югоизточна Европа“, като преди повече от 10 години (в периода 2010-2013 г.) Желязко Радуков е командирован като трети секретар в посолството на България в Скопие, където отговаря за парламентарната дипломация; връзките с политическите партии, българската общност, неправителствения сектор и местните власти, информационна дейност по процесите в Северна Македония и публичната дипломация.

В периода 2019-2021 г. той е командирован като първи секретар в посолството на Република България в Белград, където отговаря за проблемите на българския бизнес и икономическата дипломация, връзките с организациите на българската общност, неправителствения сектор и политическите партии; информационна дейност по процесите в Сърбия, Черна гора и Косово, публичната дипломация.

От 2021 г. Желязко Радуков отговаря в МВнР за Република Северна Македония. Представен е като човекът, който „има ключова роля при създаването и прилагането на Европейския компромис от 2022 г., включително в двустранните преговори по Протокола от Второто заседание на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония, подписан през юни 2022 г.“, се посочва в мотивите за предложението за назначението му до президента.

Той е и организационен секретар е на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, чиято дейност, както е известно, не постигна значими резултати и на практика е блокирана.

Важен факт от биографията на Желязко Радуков е, че той е син на друг дипломат – Захари Радуков, назначен за посланик на България в Минск, Беларус през 2006 г. по време на тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) от президента Георги Първанов, известен още като агент „ГОЦЕ“ на Държавна сигурност.

Именно в качеството на посланик името на Захари Радуков бе разкрито от Комисията по досиетата като сътрудник на три различни управления на Държавна сигурност през декември 2010 г.

Тогава Комисията освети имената на общо 192 висши служители на МВнР – посланици и генерални консули – с принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА, а след скандала правителството на ГЕРБ реши да не назначава на тези ръководни постове повече лица, работили за тоталитарните служби на БКП, решение, което впоследствие се превърна в държавна политика.

Захари Радуков бе разкрит като агент „КРАСИМИР“ на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване от 1969 г.).

Той е завършил Московския институт за международни отношения, специалност международно право (1975), а същата година е назначен като стажант-аташе в отдел „Договорен и правен“ МВнР, където започва кариерата му на дипломат.

Личното дело на Захари Радуков разкрива, че в периода (1970-1975), когато е студент в СССР, е бил на ръководство към оперативната група на ДС в Москва и е предавал информация за други студенти.

През 1975 г. е преминал като агент към Второ главно управление на ДС (контаразузнаването).

През 1980 г. заминава като трети секретар в постоянното представителство на НРБ в ООН в Ню Йорк и е предаден на ръководство на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

Две години по-късно той е отзован от САЩ. Изключен е от агентурния апарат на ДС през 1984 г.

Вижте на desebg.com цялото досие на Захари Радуков – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов